Kevesebb vényre felírt gyógyszer fogy a kannabisz legalizálása után

A vényre kapható fájdalomcsillapítók iránti kereslet jelentősen csökken azután, hogy egy adott államban legalizálják a marihuánát.

hirdetés

Amerikai közgazdászok kiszámolták, hogy milyen hatással volt a gyógyszeriparra az elmúlt 25 év kannabiszlegalizációs hulláma. A kutatás szerint a fű orvosi és rekreációs célokra való engedélyezése több milliárd dolláros bevételtől fosztotta meg a gyógyszergyártó cégeket, és ha az egész Egyesült Államokban legalizálnák a szert, akkor ezek a vállalatok tőzsdei nyeresége hirtelen több mint 10 százalékkal csökkenne.

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem és az Új-Mexikói Egyetem három kutatója 45 amerikai legalizációs eseményt tekintett át 1996-tól kezdve, és azt találták, hogy mindegyik után átlagosan 2 százalékkal csökkent a gyógyszercégek tőzsdei nyeresége. Ez a számításaik szerint azzal járt, hogy éves szinten mindegyik esemény után 3 milliárd dollárral csökkent a gyógyszereladásokból származó bevétel.

A PLOS One-ban megjelent friss kutatásban azt is megjegyzik a közgazdászok, hogy a gyógyszeripari vállalatok valószínűleg felismerték a kannabisz legalizálásában rejlő fenyegetést, és ezért felerősítették a szélesebb körű legalizáció megelőzését célzó lobbitevékenységüket.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Qubit

Ajánlott cikkek