További cikkek a Gyógyszer-forgalmazás rovatból

Javaslatcsomagot fogalmaztak meg az innovatív gyógyszergyártók

Magyarországon minden harmadik gyógyszert már az innovatív gyógyszerszektor finanszíroz, a gyógyszerkassza több mint felét a gyógyszercégek állítják elő, éppen azért egy javaslatcsomaggal álltak elő a kormányzat számár.

hirdetés

Az AIPM egy javaslatcsomagot fogalmazott meg a kormányzat számára, amiben többek között a gyógyszerbefogadási rendszer egyszerűsítését, betegregiszterek létrehozását, valamint a terápiák eredményességének, hatásosságának kontrollálását is szeretnék elérni.

A gyógyszeripar a magyar gazdaság teljesítményéhez 1800 milliárd forinttal járult hozzá 2022-ben, mondta Bibity Zsolt, az IQVIA vezetője az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) konferenciáján. Az adatelemzéssel foglalkozó cégvezető az előadásában kitért arra, hogy a  szektor jelentős hozzáadott értékű tevékenységet végez, klinikai kutatásokra 2022-ben 21 milliárd forintot fordítottak, országszerte 250 kutatás zajlott, egy-egy gyógyszerkísérlet során a cégek 108 millió forintot költöttek. Bibity Zsolt ugyanakkor kitért arra is, a klinikai vizsgálatok aránya az elmúlt néhány évben csökkent Magyarországon, emiatt Magyarország versenyképessége csökkent ezen a területen.

A számok tükrében egy dolgot ne felejtsünk el, reagált Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügyi szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára a konferencia kerekasztal beszélgetésén a gyógyszerkassza pénzügyi mutatóira, hogy a gyógyszerkiadások nominálisan emelkedtek, ami annyit jelent, hogy megduplázódtak.

A gyógyszerkasszával és az extraprofitadóval kapcsolatos észrevételekre a helyettes államtitkár azt válaszolta, a gyártási és kereskedelmi tevékenységet sújtó adót nevezik extraprofitadónak, alapvetően az a cél, hogy a Magyarországon működő gyógyszercégeket ne sújtsa olyan teher, ami nem jogos, mondta Bidló Judit. Kiemelte: 2025. január 1-től már nem terheli majd a gyógyszercégeket extraprofitadó.

Erre reagálva az innovatívok azt válaszolták, nem a 40 százalékos adó kivezetése a megoldás az ipar számára. Érdemes lenne minél több GDP-növelő mechanizmust beépíteni a rendszerbe. 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

economx

Ajánlott cikkek