OGYÉI: gyártáskapacitási problémák okozzák a gyógyszerhiányt

Az EU-szintű ellátási problémákhoz az antibiotikumok területén gyártáskapacitási problémák felmerülése vezetett – írta a Qubit megkeresésére az OGYÉI.

hirdetés

Az elmúlt időszakban megugrott a légúti fertőzések száma, így megemelkedett az antibiotikumok iránti kereslet, ez az orvosok által rendelt mennyiségből látszik, az EU-szintű ellátási problémákhoz az antibiotikumok területén gyártáskapacitási problémák felmerülése vezetett – írta a Qubit megkeresésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

„A fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerek esetében is ellátási problémákat lehetett tapasztalni az egész Európai Unióban az elmúlt időszakban, de ebben az esetben is, mint ahogyan az antibiotikumoknál is, a magyarországi ellátás stabilabb volt, mint más EU-s tagországokban” – írták. Az OGYÉI szerint mindez többek között annak köszönhető, hogy a fájdalom- és lázcsillapítók esetében hazánkban többféle hatóanyagot alkalmaznak, valamint ebben a kérdésben kivételesen előnyt jelent Magyarország kicsi piaca, mert a kisebb volumenekhez könnyebb a hozzáférés. Hozzátették, fontos felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a legtöbb hiánytermék esetén rendelkezésre áll helyettesítő gyógyszer vagy alternatív terápia. Amennyiben nem elérhető valamely készítmény, minden esetben kérjék orvos vagy gyógyszerész segítségét.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Qubit

Ajánlott cikkek