Óriási a baj a magyar gyógyszergyártásban

Vissza kell hozni a gyógyszergyártást Európába, ha biztosítani szeretnék a folyamatos ellátást.

hirdetés

A magyar gyógyszeripar nehéz helyzetben van a jelenlegi gazdasági helyzetben, melynek akár termékhiány is lehet a következménye - tudósított a Pénzcentrum a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) konferenciájáról.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a 2022. év kihívásairól, a hazai versenyképességre és a gyógyszeriparra gyakorolt hatásáról beszélt előadásában, melynek kiindulópontja az volt, "mitől magyar a magyar gyógyszeripar?". Elmondta, hogy az értéklánc nagy részét lefedik, valódi K+F tevékenységet folytatnak Magyarországon, itt forgatják vissza a bevételeket. Az egymásra rakódó terhekről is beszélt, kezdve a kényszerű szerializációval, melyre rájött a covid-19 járvány 2020-ban, majd 2022-ben az orosz-ukrán háború. Ezek összefüggésében az energiaválság, infláció, árfolyamváltozások is kihívást jelentenek, melyet súlyosbítanak a munkaerőpiaci nehézségek. A hazai gyógyszeripar kevésbé kitett az ázsiai termelésnek, Európa viszont annál inkább, ezért a Richter vezérigazgatója szerint vissza kell hozni a gyógyszergyártást Európába, ha biztosítani szeretnék a folyamatos ellátást. A hazai exportszektor kilátásait is rontja a háborús helyzet.

A kínálati oldal az elmúlt években folyamatos fejlődést lehetett tapasztalni, bőséget és árcsökkenést. Ez azonban most megfordult, ezért a költségleszorítást már ezen az úton nem lehet elérni. Emellett azzal is meg kell küzdeni, hogy növekednek az energiaköltségek, a szállítmányozás, más kiadások. A kutatás-fejlesztésre is egyre nagyobb ráfordításra van szükség, hogy az eredményesség szinten maradjon. A fejlődéshez pedig még több tőkeráfordításra van szükség. Ezért nem lehetséges tovább az árak leszorítása az alapellátásban, mert nem állnak rendelkezésre a feltételek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Pénzcentrum

Ajánlott cikkek