Több támogatott vényköteles gyógyszert adtak el májusban

Az áprilisi forgalomhoz képest 6 százalékkal bővült a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása májusban. Az előző évhez mérten majd 12 százalékos a növekedés mértéke.

hirdetés

Májusban tovább folytatódott a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom bővülése az áprilisi lassulás után – ismertette a VG-vel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatait elemző Hiflylabs Zrt.

A legfrissebb adatok szerint a bruttó forgalom 50,1 milliárd forintot tett ki májusban. A forgalmi adatokhoz hasonlóan a dobozeladások száma is jelentősen emelkedett. 2022. májusában 16,3 millió doboz vényköteles támogatott terméket adtak el a magyar gyógyszertárak. Az előző májushoz képest a növekedés mértéke 5,6 százalék, áprilishoz képest 4,9 százalék.

Az adatokat vizsgálva az eladott mennyiség növekedése nem egyenletes a különböző gyógyszerek szerint. A 4,9 százalékos dobozeladáshoz a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékponttal a szívgyógyszerek járultak hozzá. Ebbe a kategóriába tartoznak a szívre ható gyógyszerek mellett az értágítók is. Magyarországon a fogyasztói árak májusban 10,7, júniusban pedig 11,7 százalékkal gyorsultak az előző év azonos időszakához mérten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ebből a gyógyszerárak inflációja májusban 3,1, júniusban pedig 3,6 százalékos emelkedést mutatott. A KSH adatai szerint a lakosság átlagosan a jövedelem 5 százalékát költi egészségre, annak felét, körülbelül 2,5 százalékát pedig gyógyszerekre.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Világgazdaság Online

Ajánlott cikkek