Gyógyszerészi kamara: súlyos zavarok lehetnek a lakossági gyógyszerellátásban

Budapest, 2012. február 22., szerda (MTI) - A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

hirdetés

Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az MGYK elnöksége súlyos aggodalmát fejezte ki a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a 2012. évi gyógyszertámogatások csökkentésére és 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő további megtakarításra vonatkozó kormányhatározat miatt.


Mint kifejtették, a 2012-es költségvetés a járóbeteg-gyógyszerkasszában az előző évi kiadáshoz képest már így is 100 milliárdos megtakarítást tartalmaz, a Széll Kálmán Terv pedig 2013-ra és 2014-re 120-120 milliárdos megtakarítást irányoz elő. "Ezek az intézkedések mintegy 30 százalékkal csökkentik a gyógyszertámogatást" - hangsúlyozta az MGYK.


Megjegyezték, hogy a gyógyszertárak csaknem egynegyede évek óta veszteségesen működik, a 350 gyógyszertárat működtető patikai vállalkozás már rég felélte vagyonát, és a körbetartozás mértéke meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét.


Ennek következtében gyorsuló ütemben növekszik a bezáró gyógyszertárak száma - írta az MGYK, kiemelve: az elmúlt négy évben a tevékenységüket beszüntető gyógyszertárak fele 2011-ben jutott erre a sorsra. "Ezért minden olyan intézkedés, amely a gyógyszertárak árrésbevételeit tovább csökkenti, a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait okozhatja" - hangsúlyozták.


Az MGYK elnöksége értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a kormánydöntés előtt semmilyen egyeztetés nem volt a tervezett lépésekről. Így a döntés lehetséges következményeinek mérlegelésére sem volt lehetőség - tették hozzá.


Mint írták, az MGYK elnöksége tisztában van az ország súlyos gazdasági helyzetével. Ugyanakkor fel kell hívniuk a kormány figyelmét arra, hogy "a lakossági gyógyszerellátás térbeli és időbeli kiegyensúlyozottsága a gyógyszertámogatás mértékén túlmutató egészség- és társadalompolitikai elvárás, amelyhez további kompenzációra van szükség" - fogalmazott közleményében Hankó Zoltán. Hozzátette: a gyógyszerész-társadalom újabb terhek viselésére nem képes.


A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint - amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli - Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával február 29-ig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kabinet arra is felhívja a két minisztert, hogy a Széll Kálmán Tervben bejelentett, a jövő évi gyógyszertámogatásokat érintő lépéseken felül március közepéig tegyenek indítványt további megtakarítási intézkedésekre.


A kormányhatározat több olyan intézkedést is tartalmaz, amely az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges: így a minisztereknek javaslatot kell tenniük a budapesti közösségi közlekedés jövő évi támogatásának - a 2012-eshez viszonyított - csökkentésére, és a dokumentum a kormányzati beszerzési stopot is rögzíti.

Szerző:

PHARMINDEX Online