Gyógyszer-házhozszállítás: a szállítókat kell szabályozni

Az OTC-gyógyszerek forgalma az utóbbi években nem a patikákban, hanem főleg a drogériai láncokban nőtt.

A negyedik hullám kellős közepén nem lehet megtiltani a gyógyszertáraknak, hogy házhoz szállítsák az OTC- (vény nélkül is kapható) készítményeket – mondta Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója a VG-nek.

Véleménye szerint auditálni kellene azokat a szállítókat, amelyek gyógyszereket, patikaszereket vihetnek házhoz. A gyógyszertárak webshopjainak forgalma tavaly megduplázódott, igény volt arra, hogy akik nem tudnak vagy nem akarnak patikába járni, azok valamilyen módon hozzájuthassanak a termékekhez.

Feller Antal kiemelte: a gyógyszerek csomagküldésével kapcsolatban az egyik ellenérv, hogy ez a gyógyszerhamisítás melegágya. De ez nem így van, ma internetes gyógyszertárat csak az működtethet, akinek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyt ad.

A vezérigazgató szerint az OTC-gyógyszerek forgalma az utóbbi években nem a patikákban, hanem főleg a drogériai láncokban nőtt. A vitaminok és étrend-kiegészítők körének patikai kiáramlása tovább fog folytatódni, így ez a gyógyszertárak jövedelmezőségét erősen befolyásolja. A gyógyszer-nagykereskedők eredményességével kapcsolatban pedig elmondta: 2007-ben 6,2 százalék volt a nagykereskedők árrése, mára ez 5,3-re csökkent.  

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek