Kilenc százalékkal emelkedett a vényköteles gyógyszerforgalom

A gyenge áprilisi és májusi forgalom után júniusban újra jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett a hazai patikák gyógyszerforgalma, és elérte a 48 milliárd forintot, írja a VG.

A bővülés a tavaly júniusihoz képest 9 százalékos. Az átlagon felüli tavasz eleji gyógyszervásárlások miatt ideiglenesen megnőttek a lakosságnál felgyűlt készletek, az elmúlt hónapokban ennek a hatása mutatkozott meg. Bár a koronavírus második évében is jelentkeznek felhalmozási ciklusok, de ezek mértéke az idén már jóval kisebb a tavalyinál, amikor márciusban 59 milliárd forintos volt a patikákban a gyógyszerforgalom.

Míg a havi forgalom tavaly átlagosan 4,5 milliárd forinttal tért el a trendtől, addig az idei első hat hónapra vetítve körülbelül 2,4 milliárd forint az emelkedés – mondta a VG szerint Virág Zsolt, a Hiflylabs igazgatósági elnöke. Ha a koronavírus-járvány delta-variánsa nem emeli meg jelentősen az esetek számát – tette hozzá –, akkor folytatódhat az elmúlt hónapokban tapasztalt normalizálódás a támogatott vényköteles gyógyszerek piacán.Az eladott gyógyszerek darabszáma nem emelkedett annyira, mint a forgalmi értékük. Receptköteles gyógyszerből 14,9 millió dobozzal adtak el, 5,2 százalékkal többet, mint májusban, és 3,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az értékesítésnek a dobozok száma és az árbevétel alakulása alapján történő összehasonlítása jól mutatja, hogy a mennyiségi eladás nem követi az értékben mértet. Egy vevő tavaly júniusban átlagosan 3060 forintot hagyott a patikában, az idén már 3230 forintot. A Hiflylabs szerint a drágulás 5,5 százalékos, a Központi Statisztikai Hivatal szerint 3,4 százalékos, de az utóbbi adat a gyógyszer- és gyógyárupiac egészére vonatkozik.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg.hu

Ajánlott cikkek