Gyorsfagyasztott ételek fogyasztása és a coronariabetegség kockázata

hirdetés

Módszer

Prospektív, kohorsz vizsgálat, a „Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition” c. klinikai vizsgálat részeként. 40 757 felnőttkorú (egészséges) személyt követtek (életkor: 29-69 év), akik a vizsgálat indulásakor (1992-96) nem szenvedtek coronariabetegségben. A nyomonkövetés 2004-ig tartott.

A vizsgálat végpontja, és egyéb vizsgált paraméterek: coronaria események kialakulása, vitalis status, kórházi zárójelentések, myocardialis infarctus regiszter és mortalitási regiszter adatok.

Eredmények

Az eredmények szerint a 11 évig tartó nyomonkövetés időszakában 606 esetben alakult ki coronariabetegség, és összesen 1135 haláleset történt.

Négy kvartilist vetettek össze: ebből a legalacsonyabb tartományba esett a gyorsfagyasztott ételek fogyasztása, az összehasonlító értékek (multivariate hazard ratio) a coronariabetegség kialakulása tekintetében a második kvartilishoz képest 1,15 (95% konfidencia intervallum, CI 0.91-1.45), a harmadikban 1.07 (0.83-1.38), és a negyedikben 1.08 (0.82-1.43; P = 0.74). Az eredmények nem változtak aszerint, hogy kik használtak a főzésnél olivaolajat, illetve napraforgóolajat. Nem volt összefüggés a gyorsfagyasztott ételek fogyasztása és az összesített mortalitás értéke között, a legalacsonyabb kvartilis értéke: 0.93 (95% CI 0,77-1,14; P= 0.98).

Megbeszélés

Spanyolországban, a mediterrán diéta egyik hazájában, nem volt kimutatható összefüggés (olivaolaj ill. napraforgóolaj használata mellett) a gyorsfagyasztott ételek fogyasztása és a coronariabetegség gyakoriságának fokozódása között.

Szerző:

PHARMINDEX Online