Bélbaktériumok enzimjeivel előállítható a 0-s vércsoport

Egy kutatás során a tudósok olyan enzimet állítottak elő, mely az A és B vércsoport antigénjeinek eltávolításával 0 vércsoportot eredményez – és így „univerzális” vérpótlást jelenthet a transzplantációban.

Kanadai kémikusok olyan enzimet fedeztek fel bélbaktériumokban, melyek eltávolítják a vércsoport-antigént az erythrocyták felszínéről, és így előállítják az „univerzális” 0 vércsoportot. Az enzim harmincszor hatékonyabb, mint az eddig bevetett katalizátorok – jelentették be a bostoni American Chemical Society éves közgyűlésén.

Az AB0 vércsoportrendszer a vörös vértestek felszínstruktúráján alapszik. Az A vércsoportú emberek A-, a B vércsoportú emberek B antigénnel rendelkeznek. AB vércsoport esetén mindkét antigén megtalálható az eritrociták felszínén, 0 vércsoportnál pedig egyik sem. Mivel az antigének erős immunreakciót indítanak be, a véradás csak az azonos vércsoportúak között lehetséges – kivéve a 0 vércsoportnál, ahol a vért (a hiányzó antigének miatt) minden más vércsoport hasznosíthatja.

A kutatók ezért régóta olyan lehetőségeket keresnek, melyekkel átalakíthatók egymásba a vércsoportok, megkönnyítve a donációt. Ezt az A és B antigének eltávolításával lehetne elérni. Az eddigi eredmények szerint azonban a bevetett enzimek nem távolították el teljes mértékben az antigéneket, így az átalakítás sem volt sikeres.

Egy vancouveri kutatócsoport egy ideje már olyan enzimeket keresett, melyek hatékonyabban távolítják el az antigéneket. A kutatók ezért a metagenomika egy olyan technikáját alkalmazták, amely nagyszámú organizmusból származó minden gént fel tud mérni.

Ezek után rovaroknál, piócáknál és más, vért hasznosító élőlényeknél kutattak a fehérje után. Ezek az állatok olyan enzimekkel rendelkeznek, melyeknek például a véralvadás meggátolásában van szerepük, az A és B antigéneket azonban ezek sem tudják eltávolítani a vörös vértestek felszínéről. Ez meglepő módon csak a bélbaktériumoknak sikerült. A bélben lévő egyes mikroorganizmusok belepik a bélfalat, és olyan cukrokat termelnek, melyek szerkezetükben nagyon hasonlók lehetnek az A és B antigénekhez. A kutatóknak sikerült olyan enzimet kreálni, amelyek le tudták vágni a szénhidrátot a fehérjéről.

A tudósok izolálták az enzimet kódoló gént és E. coli baktériumokkal elő is állították a fehérjét, amely így harmincszor hatékonyabb volt, mint az eddig felhasználtak. Az eredményeket azonban még nem publikálták, így külső felülvizsgálat sem történt. A kutatócsoport tagjai azt remélik, hogy egyes módosításokkal az enzim még hatékonyabbá tehető. Arra, hogy egy napon véradáskor a vércsoport tulajdonságait teljesen meg lehessen változtatni, még várni kell.

Referencia:

Das Deutsche Ärzteblatt https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/97332/Enzym-aus-Darmbakterien-kann-Blutgruppe-0-erzeugen (2018.08.23.)

American Chemical Society https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2018/august/gut-bacteria-provide-key-to-making-universal-blood-video.html (2018.08.21.)

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Deutsches Ärzteblatt International

Ajánlott cikkek