Veseelégtelenséget okozhat a warfarin

Az Intermountain Medical Center Heart Institute kutatásának eredményei szerint a warfarinnal kezelt, pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél magasabb a veseelégtelenség kialakulásának kockázata, ha a véralvadásgátló szintje nincs megfelelően beállítva.

hirdetés

A pitvarfibrilláció az arrhythmiák leggyakoribb típusa, ami az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 6 millió embert érint.

Az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyógyszeres kezelés a véralvadásgátló-terápia, ezen belül is a warfarin a leggyakrabban használt szer. A warfarin plazmaszintjét viszont számos interakció (gyógyszer-gyógyszer, gyógyszer-étel, gyógyszer-étrendkiegészítő) befolyásolja, ami a dózis gyakori módosítását teszi szükségessé.

Egy új vizsgálatban 2753, pitvarfibrillációban szenvedő beteg vett részt, akik véralvadásgátló kezelésként warfarint kaptak, és a kiindulási kreatininszintjük 2,0 mg/dl alatt volt, vagy a GFR értékük nagyobb volt, mint 30. A betegeket az antikoaguláns kezelés során a terápiás tartományban töltött idő alapján rétegezték. A kutatók ezután megvizsgálták a vesefunkciót a terápiás tartományban eltöltött idő függvényében.

A vizsgálat vezetője szerint "a kutatás célja az volt, hogy értékelje a veseműködésre gyakorolt hosszú távú hatást. Ha az antikoaguláns szintje túl magas, megnő a vérzés kockázata, ha a gyógyszer plazmaszintje alacsony, magasabb lesz a szívinfarktus vagy stroke kockázata. A kutatás során igazoltuk, hogy azoknál a betegeknél, akik kevés időt töltöttek a terápiás tartományban, jelentősen megnőtt a veseelégtelenség és a vesekárosodás előfordulási aránya. Emellett minden betegnél fennállt a veseelégtelenség kialakulásának veszélye, azokat is beleértve, akik veseműködése a vizsgálat kezdetén normális volt.

A kutatás vezetője szerint "a warfarinnal kezelt betegeknél gondosan ellenőrizni kell a véralvadásgátló plazmaszintjét, és azoknál a betegeknél, akiknél nagy ingadozások tapasztalhatók, meg kell fontolni más kezelés, például új típusú antikoagulánsok alkalmazását."

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek