Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A magnézium optimalizálja a vérben a D-vitamin szintet

A Vanderbilt-Ingram Rákkutató Központ által végzett randomizált klinikai vizsgálat szerint a magnézium optimalizálja a plazma D-vitamin koncentrációját az által, hogy az alacsony D-vitamin szintű egyéneknél megnöveli azt, magas D-vitamin szint esetén pedig csökkenti.

hirdetés

A kutatás eredményei az The American Journal of Clinical Nutrition decemberi számában jelentek meg, és azért van nagy jelentőségük, mert hozzájárulhatnak a D-vitamin szint és a kolorektális daganatok, illetve más betegségek közötti összefüggéssel kapcsolatos ellenmondásos kutatási eredmények helyes értelmezéséhez. Az eredmények alátámasztják a korábbi megfigyeléses vizsgálat során gyűjtött adatokat, amelyek az alacsony magnéziumszintet összefüggésbe hozták az alacsony D-vitamin szintekkel.

Az új kutatás emellett azt is feltárta, hogy a magnézium szabályozó hatást fejt ki a magas D-vitamin szinttel rendelkező egyénekben. Ez az első tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a magnézium fontos szerepet tölt be a D-vitamin szint optimalizálásában és a nem megfelelő D-vitamin szintekkel összefüggő betegségek megelőzésében.

A kutatás vezetője szerint az ideális plazmaszintet egy U-alak középső szakaszán kell elképzelni, mivel a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát ennél a szintnél találták a legalacsonyabbnak. A közelmúltban elvégzett VITAL vizsgálatban ugyanakkor a D-vitamin szint és a kardiovaszkuláris betegségek között nem igazoltak összefüggést, ezért a kutatócsoport most azt vizsgálja, hogy a magnézium hogyan befolyásolja a D-vitamin szintjét, illetve milyen szerepe van a daganatos betegségek kialakulásában.

„Rengeteg adat áll rendelkezésünkre a D-vitamin és a kolorektális daganatok kockázata közötti kapcsolatra vonatkozóan, de az eredmények egyelőre vitatottak.”

A kutatók azért kezdtek el érdeklődni a magnézium szerepe iránt, mivel a D-vitamin szintézisében jelentős egyéni különbségeket tapasztaltak, és volt olyan alany, akinél a vitamin plazmaszintje magas dózisú D-vitamin bevitele után sem emelkedett.

A kutatás vezetője szerint „a magnéziumhiány gyakorlatilag leblokkolja a D-vitamin szintézisét és metabolizmusát”.

A randomizált kutatásban 250 alany vett részt, akinél valamilyen kockázati tényező miatt vagy korábbi polip eltávolítása következtében fennállt a kolorektális daganat kialakulásának veszélye. A magnézium adagját a kiindulási étrendhez igazították.

„A D-vitamin hiányról közismert, hogy potenciális egészségügyi problémát jelent mind az Egyesült Államokban, mind világszerte. Az egészségügyi szakemberek javaslatára sokan szednek D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőket, mivel a vérvizsgálati eredményei alapján ez indokolt volt. Viszont a D-vitamin pótlás mellett a magnéziumhiányra is sokkal több figyelmet kell fordítani, mivel az Egyesült Államokban például a népesség 80 százaléka nem fogyaszt elég magnéziumot.”

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek

hirdetés