Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Debreceni kutatók az egészségesebb szívért

Hatékonyabb diagnosztikai módszereket és gyógyító eljárásokat eredményezhet a Debreceni Egyetem egyedülálló kutatási programja, az „Ironheart”. A Szív- és Érkutatási Kiválóságközpont eddigi eredményeiről egy csütörtöki konferencián számoltak be a szakemberek.

hirdetés

A Debreceni Egyetemen zajló kardiovaszkuláris kutatások nemzetközi szinten is jelentősek, ezért is valósulhat meg az Európai Unió által támogatott Szív- és Érkutatási Kiválóságközpont, az „Ironheart”. Az 1,2 milliárd forintos pályázati finanszírozás új gyógyszerek és diagnosztikai eljárások fejlesztését is lehetővé teszi.

A Debreceni Egyetem számára az Ironheart az egyik kiemelt projekt. Az intézmény mindig elkötelezett volt abban, hogy olyan problémákat próbáljunk vizsgálni, megoldani, amelyek közvetlenül érintik a társadalom széles rétegEit. A szív- és érrendszeri betegségek pedig ilyenek, hiszen Magyarországon a halálozások több mint a felét okozzák. Azokat a kutatásokat, amelyek megoldási javaslatokat, új gyógyszereket, terápiás lehetőségeket teremtenek érdemes és kell támogatni- hangsúlyozta Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A 11 kutatócsoportban a Belgyógyászati-, Gyermekgyógyászati-, Laboratóriumi Medicina-, Kardiológiai-, Neurológiai-, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet, illetve a Gyógyszerhatástani- és a Biofarmácia Tanszék mintegy 130 szakembere vesz részt.

A kardiovaszkuláris kiválóságközpont a koraszülöttek érbetegségeitől eljut a felnőttek, az idősebbek kardiovaszkuláris megbetegedéseihez.

Több kutatási területen is fókuszba kerül a vas, erre is utal az Ironheart elnevezés. A vas szerepét keressük az érfal, illetve a szívizom betegségeiben is. Emellett vizsgáljuk például azt, hogy a vérnyomáscsökkentők egyes betegeknél miért hatnak, másoknál pedig miért nem, illetve jelentős figyelem irányul a hirtelen szívhalál célzott és hatékonyabb kezelésével összefüggő kutatásokra, és arra is, hogyan javítható a stroke-on átesett betegek életminősége- tájékoztatott Balla György, a program szakmai vezetője.

A szakemberek foglalkoznak többek között agyi vaszkuláris kutatással, a szívizommal, a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel és a ritmuszavarokkal. A hálózatban kihagyhatatlan a klinikai és kutatólaboratóriumok tevékenysége, amelyek az alapkutatáson túl a kifejlesztett módszereket rutin laboratóriumi eljárások szintjére emelik.
Az Ironheart célja, hogy új laboratóriumi módszereket és kardiovaszkuláris gyógyszerjelölteket vezessenek be a klinikai gyakorlatba. Az egyedülálló kutatási program 2016-ban kezdődött és 2020. december 31-ig tart.

Forrás: DOTE

Ajánlott cikkek

hirdetés