Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Fontos szerepet játszhat az elhízással összefüggő asztmában egy zsírszövet által termelt hormon

Egy új kutatás szerint a zsírszövetből felszabaduló hormon kritikus fontosságú az elhízásos eredetű asztma kialakulásában, és a jövőbeni kezelések új célpontja lehet.

hirdetés

A kutatás eredményeiről az Endokrin Társaság idei ülésén számoltak be New Orleansban.

A genetikai hajlam és a környezeti expozíció mellett az asztma egy új és egyre jelentősebb kockázati tényezője az elhízás. Számos kutatás igazolta, hogy az elhízás befolyásolja az asztma lefolyását, de a kutatóknak eddig nem sikerült egyértelműen azonosítani a háttérben lévő mechanizmust. Az asztmás betegek mintegy 40 százaléka elhízott.

„Az elhízással összefüggő asztma kezelésében óriási szükség van új terápiás lehetőségek kifejlesztésére, mivel ez a betegcsoport rosszabbul reagál a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekre” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatás során az aP2 nevű hormont vizsgálták, amely elhízás esetén nagyobb mennyiségben van jelen a vérkeringésben. Az aP2 részt vesz a gyulladásos válaszban, és korábbi kutatások alátámasztották, hogy közreműködik az elhízással összefüggő krónikus gyulladásos betegségek, például a diabétesz és különböző szívbetegségek kialakulásában. Állatkísérletekben a kutatók magasabb aP2-szinteket mértek a vérben és a tüdőben elhízott állatoknál.

Az új kutatás során asztmás és egészséges embereknél mérték meg az aP2 szintjét, és azt találták, hogy az aP2 szintje 25,4-szer magasabb volt az asztmás és elhízott vagy túlsúlyos betegeknél, összehasonlítva azokkal, akik nem szenvedtek asztmában. Az aP2 magasabb szintje csak a túlsúlyos vagy elhízott alanyoknál mutatott összefüggést az asztmastátusszal. A normál testsúlyú alanyoknál nem volt szignifikáns eltérés az aP2 szintekben.

A kutatók az aP2 szintet megmérték 13 elhízott és 36 normál testsúlyú vizsgálati alany tüdőfolyadékában is, akik között volt asztmás és asztmában nem szenvedő is. Az aP2 szintek az elhízott alanyoknál 23 százalékkal magasabbak voltak, mint a többi vizsgálati résztvevőnél.

„Ezek az adatok alátámasztják, hogy az aP2 az elhízással összefüggő asztma független kockázati tényezője lehet” – mondta az eredményekkel kapcsolatban a kutatás egyik vezetője. „A kutatási eredményeink alapján az is feltételezhető, hogy az aP2 ellenes terápiák gátolhatják az elhízással összefüggő asztma kialakulását és a krónikus szövődmények megjelenését, ezért szeretnénk az anti-aP2 hatásmechanizmusú gyógyszerek fejlesztése felé továbblépni.”

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek

hirdetés