Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Koronavírus - Német közegészségügyi vezető: veszélyesebbé vált a vírus az új mutációk miatt

Veszélyesebbé vált az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a korábbiaknál fertőzőképesebb mutációk miatt, amelyek Németországban is terjednek - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.

hirdetés

Lothar Wieler az új vírusváltozatok németországi terjedéséről készített intézeti jelentést bemutató tájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi hetekben a világ különböző pontjain felbukkant különösen veszélyes mutációk mindegyike "megérkezett" Németországba.
A leginkább aggasztó az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat, amely nemcsak fertőzőképesebb, hanem előzetes vizsgálati adatok szerint súlyosabb lefolyású betegséget is okozhat, mint a korábbi mutációk.

A B.1.1.7 a 16-ból már 13 tartományban jelen van. Az új fertőződések csaknem 6 százaléka ennek a vírusváltozatnak tulajdonítható.
Ez az arány tovább emelkedhet - mondta az RKI vezetője, aláhúzva, hogy a SARS-CoV-2 "nem fárad, éppen ellenkezőleg, új lendületet vett" a veszélyesebb, "új minőséget" jelentő mutációk révén, ezért minden lehetséges eszközzel tovább kell folytatni a védekezést - mondta az RKI vezetője.
Kiemelte, hogy a B.1.1.7 "hatalmas mértékben", 0,5 ponttal emeli a vírus reprodukciós arányát (úgynevezett R értékét, amely megmutatja, hogy egy-egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a kórokozót). Az új mutáció terjedését lassítani kell, és meg kell akadályozni, hogy uralkodóvá válják a Németországban terjedő vírusváltozatok körében.
Rámutatott, hogy a különösen súlyos helyzetbe jutott Portugáliában éppen a B.1.1.7 szétterjedése erősítette fel a járványt, ott már az új fertőződések 60 százalékát okozza a 2020 végén Angliában felbukkant mutáció.
Jens Spahn egészségügyi miniszter aláhúzta, hogy "kemény hetek" következnek még, de Németország már a járványból kivezető úton jár. Ugyanakkor csak nagyon óvatoson lehet lazítani a korlátozásokat, elsőként az iskolák és óvodák megnyitásáról lehet szó - tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői február 10-én tanácskoznak az egyelőre február 14-ig elrendelt országos járványügyi zárlatról.

A miniszter ismertette, hogy már mintegy hárommillió ember megkapta a SARS-CoV-2 elleni oltás legalább első adagját, és napokon belül megérkezik az első, 1,7 millió adagból álló szállítmány a harmadik engedélyezett oltóanyagból, az Oxford/AstraZeneca-vakcinából.
Hozzátette, hogy a vakcinabeszerzést az EU-tagországok képviseletében intéző Európai Bizottság és a Novavax amerikai gyógyszeripari társaság tárgyalása a szerződéskötést megelőző utolsó egyeztetések szakaszához érkezett. Mint mondta, valamennyi gyártót és az eddigi szerződéseket tekintve az EU már több adag vakcina megvásárlásáról kötött szerződést, mint amennyire az oltások első körének beadására szükség van, a beszerzést mégis folytatni kell. Gondolni kell 2022-re, és figyelembe kell venni, hogy még nincsenek adatok arról, hogy szükség lesz-e emlékeztető oltásra - mondta.

Az RKI adatai szerint péntekig a német lakosság nagyjából 3 százaléka, 2 987 398 ember kapott védőoltást a SARS-Cov-2 ellen, közülük 834 398 embernek az oltás mindkét adagját beadták.
A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van. Az RKI pénteki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 12 908 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 14 022-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 264 909 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 839 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 60 597-re emelkedett.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés