Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Romániában és Szlovéniában is rekordot döntött a napi koronavírus esetszám

Romániában újabb 2343 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel a héten másodszor is megdőlt pénteken az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek rekordja.

hirdetés

Romániában harmadik napja meghaladja a kétezret az új esetek száma. A pénteki növekmény több mint másfélszerese a napi esetszám utóbbi kéthetes átlagának, amely immár meghaladja az 1500-at.
Az újabb eseteket a romániai tesztelési kapacitás felső határát közelítő 26 ezer teszt kiértékelése során azonosították. Ez azt jelenti, hogy a tesztek több mint kilenc százaléka bizonyult pozitívnak olyan körülmények között, amikor több mint tízezer vizsgálatot nem orvosi javallatra, hanem a páciensek saját kérésére végeztek el.
A legtöbb új fertőzöttet - 517-et - Bukarestben, illetve a moldvai Bákó (168), Iasi (107) és a fővárost körülvevő Ilfov (102) megyében diagnosztizálták. Egyszámjegyű növekményt csak három déli, Duna-menti megyében - Mehedinti (6), Ialomita (8) és Calarasi (9) megyében - észleltek.
Pénteken ismét az utóbbi két hét átlagát 35 százalékkal meghaladó számú, 53 koronavírusos beteg vesztette életét, így meghaladta a 4900-at a járvány romániai áldozatainak száma.
A Romániában diagnosztizált 132 ezer koronavírusos ember közül 21 500 jelenleg is fertőző, közülük csaknem 7800-at ápolnak kórházban.
Újabb rekordot döntött a súlyos esetek száma: jelenleg 571 koronavírusos fertőzöttet ápolnak intenzív terápián, közülük 176-ot lélegeztetőgéppel tartanak életben. A Covid-19-ben szenvedő betegek számára elkülönített intenzív terápiás ágyak mintegy 55 százaléka foglalt jelenleg Romániában, de a jelentősebb fertőzési gócokban már nincsenek szabad helyek, a betegeket ezért más kórházakba kell szállítani.
Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a fertőzés progresszív, de nem exponenciális ütemben terjed, az újabb fertőzési hullám pedig részint, de nem kizárólag a szeptember 14-i tanévkezdéssel hozható összefüggésbe. Az utóbbi héten 158 iskolás és 73 pedagógus fertőződött meg. A járvány kezdete óta 3200 tíz év alatti gyereknél és 5200 tizenéves fiatalnál mutatták ki a koronavírust.
A tárcavezető szerint nem a rendkívüli állapot ismételt bevezetésére, hanem az ismert óvintézkedések fegyelmezett betartására van szükség a járvány megfékezéséhez.

Szlovéniában újabb rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek napi száma - derült ki a szlovén kabinet pénteki jelentéséből. Jelko Kacin kormányszóvivő nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ismét lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be.

Kacin a héten a sajtónak úgy nyilatkozott: amennyiben a járványhelyzet nem mérséklődik, és a kórházak kapacitásai túlterhelődnek, az első hullámhoz hasonlóan lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, azaz senki nem hagyhatja majd el a várost vagy járást, amelyben bejegyzett vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Erre azonban csak extrém esetben lesz szükség - tette hozzá.
Janez Jansa szlovén kormányfő kedden még azt mondta: nincs szükség újabb szigorításokra. Úgy vélte: a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a járványhelyzetet. Sokkal kevesebb beteg szorul orvosi ellátásra, valamint a tüneteik is enyhébbek, mint az első hullámban - húzta alá.
Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 238-cal 6103-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 175 új esetről számoltak be.
Két új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 154-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 86-an vannak kórházban, és közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon.
Horvátországban egy nap alatt 333-al nőtt és elérte a 17 160-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 234 új esetről számoltak be.
Hét haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 291-re nőtt. Kórházban ápolnak 286 beteget, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés