A fogágybetegség számos betegség kockázatát növeli

A felnőtt magyar lakosság legalább 50 százaléka érintett valamilyen súlyosságú fogágybetegségben, amely során nem csak a fogat rögzítő szövetek károsodnak, hanem a véráramba jutó baktériumok a test más, szájüregtől távoli részeiben is okozhatnak elváltozásokat.

hirdetés

Ennek következtében a fogágybetegség növeli a szívinfarktus, az agyvérzés kockázatát, de mintegy nyolcszorosára emeli a koraszülés esélyét is, emellett a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja – hívta fel a figyelmet Dr. Bartha Károly. A Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese hangsúlyozta, már ínygyulladás esetén – amikor vérzik, duzzadt az íny – vagy fogkő kialakulásakor szakemberhez kell fordulni.

A fogágybetegségben szenvedőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór, illetve a cukorbetegek állapotát is kedvezőtlenül befolyásolja – figyelmeztet Dr. Bartha Károly. A nem kontrollált cukorbetegség háromszorosára növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét, amely viszont negatív hatással van a vércukorszint szabályozására – magyarázza a szakember. Hozzátette: ők akár tíz évvel korábban veszíthetik el fogaikat, mint az átlag. Terhesség alatt a közönséges ínygyulladáshoz képest csekély mennyiségű lepedék mellett is súlyosabb ínygyulladás alakulhat ki, ami a második és harmadik trimeszter között a legsúlyosabb. A várandós anya fogágybetegsége mintegy nyolcszorosára növeli a koraszülés, az alacsony születési súly esélyét – hívta fel a figyelmet a Dr. Bartha Károly.

A fogszuvasodás és a fogínygyulladás Magyarországon népbetegségnek számít – hangsúlyozza az igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy mindkettő megelőzhető, illetve visszafordítható lenne helyes fogmosási technikával és a rendszeres, legalább félévenkénti fogászati kontrollal. Mind a fogszuvasodást, mind a fogágy megbetegedését a nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló lepedék okozza. Dr. Bartha Károly hangsúlyozza: a rendszeres fogászati szűrővizsgálat nemcsak a szájüregi megbetegedések – beleértve a szájüregi rákot is – időben történő felismerése miatt fontos, hanem általános megbetegedések, mint például a cukorbetegségre vagy vérszegénységre utaló jelek is felismerhetőek lehetnek. A Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese azt tanácsolja, hogy mindenképpen rendszeresen keressék fel a fogászati rendelést, ne várják meg, míg a fájdalom jelentkezik. Ezzel szemben a magyar lakosság fele csak fájdalom esetén fordul fogorvoshoz.

Kiemelte, hogy 40 éves kor alatt a fogszuvasodás, felette a fogágybetegség okozza a fogak elvesztését. A fogágybetegek 80 százaléka szakszerűen végzett fogmosással és rendszeres szűréssel elkerülhetné, vagy legalábbis olyan mértékben lelassíthatná ezt a folyamatot, hogy még 80 évesen is lenne saját foga. Azonban ha már kialakult valamilyen fogágybetegség, akkor minél előbb meg kell kezdeni annak kezelését.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Semmelweis hírek