Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A kórházi adósságok kezelésének hosszú távú megoldását sürgetik az egészségügyi beszállítók

A kórházi adósságok problémájának partnerségen alapuló, átlátható, hosszú távú megoldását sürgetik az egészségügyi beszállítók.

hirdetés

A magyarországi orvostechnikai szállítók szakmai szervezetei az MTI-hez hétfőn közös közleményt juttattak el, amely szerint számos konstruktív javaslattal fordultak a kormányzati szervekhez, ezért értetlenül fogadták a kormányzati oldal eddigi nyilatkozatait, amelyek tisztázást igénylő elvi kérdéseket vetnek fel.

Kiemelték: Magyarországon évtizedek óta megoldatlan problémát jelent az egészségügyi intézmények eladósodása, és tavaly elmaradt a korábbi években megszokottá vált kórházi konszolidáció.
Jelenleg a Pénzügyminisztérium zárt ajtók mögött, egyenként tárgyal a lejárt tartozásokról a legnagyobb beszállítókkal, amelyek esetenként már több mint egy éve várják az általuk leszállított orvosi eszközök és gyógyszerek szerződésben rögzített ellenértékének megfizetését - írták.
Sajtóértesülések szerint a kormányzati oldal célja, hogy a hitelezők mondjanak le tőkekövetelésük 20 százalékáról. A pénzügyminiszter "meghaladott álláspontnak" nevezte azt, hogy egyes beszállítók a tőketartozás helyett a késedelmi kamatokról kívánnak egyeztetést folytatni - áll a közleményben.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter, valamint az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége egyebek mellett megfontolandónak nevezi, hogy a magyar állam a továbbiakban megbízható üzleti partnernek tekinthető-e, és nem sért-e európai uniós előírásokat, ha csak a legnagyobb beszállítókkal egyeztet.
Az EU bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint az állam nem kényszeríthet vállalkozásokat arra, hogy lemondjanak az őket jogszerűen megillető késedelmi kamatról - írták.
Közölték: a kormányzat partnereként a jövőben is készek javaslataikkal támogatni minden olyan intézkedést, amely transzparens és versenysemleges módon keres megoldást a kórházi adósságok problémájára.

 

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés