Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A legfőbb patogén vírusok új támadáspontját fedezték fel

A kórokozó vírusok egy nagy osztályára jellemző új tulajdonságának felfedezése a megfázás, polio és más fertőző betegségek elleni új hatóanyagok kifejlesztése számára nyithat utat.

hirdetés

A finn és belga kutatók által feltárt kutatási eredmények összefoglalója a PLOS Biology folyóiratban jelent meg.

A rhinovírusok és az enterovírusok a picornavírusok csoportjába tartoznak. A rhinovírusok minden évben több millió felső légúti fertőzéses megbetegedést okoznak és hozzájárulnak az asztma kialakulásához, az enterovírusok pedig ugyancsak több millió megbetegedésért felelősek, többek között okozhatnak meningitist, encephalitist és poliot. Jelenleg nincs olyan antivirális készítmény, ami ezeknek a fertőzéseknek a kezelésében vagy megelőzésében hatékony lenne.

A replikációhoz a vírusoknak a gazdasejtekkel kapcsolódniuk kell, ehhez pedig a legtöbb esetben meg kell változtatni az alakjukat. Ebből kiindulva ígéretes stratégiának tűnt a vírus alakjának stabilizálása és ez által a replikáció megakadályozása. A hatékony antivirális gyógyszerjelöltek utáni kutatás során a cikk szerzői találtak egy olyan vegyületet, ami stabilizálja a picornavírus szerkezetét. A kutatók krioelektronmikroszkópos vizsgálatot végeztek a gyógyszer-vírus komplexen, hogy megállapítsák, a hatóanyag hogyan fejti ki a hatását.

Bár a picornavírusokat már évtizedek óta tanulmányozzák kutatók, most egy korábban nem ismert struktúrát fedeztek fel a vírus felszínén, ahol a hatóanyag kapcsolódni tudott, és ez által megakadályozta azt az alakváltozást, ami a gazdasejttel létesített interakcióhoz szükséges.

Bár a picornavírusokat már évtizedek óta tanulmányozzák kutatók, most egy korábban nem ismert struktúrát fedeztek fel a vírus felszínén, ahol a hatóanyag kapcsolódni tudott, és ez által megakadályozta azt az alakváltozást, ami a gazdasejttel létesített interakcióhoz szükséges. A kutatócsoport ezt követően az antivirális molekula több változatát is előállította, hogy maximalizálják annak aktivitását a picornavírusok széles köre ellen.

Az antivirális gyógyszerek kifejlesztése során az egyik fő kihívás a vírusok gyors mutációja, aminek hatására a korábban hatékony molekula hatástalanná válik. Bár előfordulhat, hogy a most felfedezett sejtfelszíni struktúra is mutálódik, és így a picornavírusok rezisztenssé válnak az ellenük kifejlesztett kezeléssel szemben, de a kutatók szerint a struktúra annyira létfontosságú a vírus replikációjához, hogy a mutálódott változatok nem lesznek életképesek, vagyis a vírusellenes hatóanyag viszonylag rezisztenciabiztos lesz.

 

Forrás: RDmag.com

Ajánlott cikkek

hirdetés