A Pécsi Tudományegyetemen megnyílt a Konfuciusz Intézet

A világon hetedikként Pécsett alakult meg az a Konfuciusz Intézet, amely a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítve a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatására, tudományos módszerekkel történő vizsgálatára és alkalmazására vállalkozik.

hirdetés


A dr. Betlehem József dékán vezette Egészségtudományi Kar évek óta foglalkozik azzal a gondolattal, hogy felvállalja azt a területet, melyet világszerte komplementer medicinának neveznek. Felismerve, hogy a nálunk alkalmazott medicina mellett léteznek másfajta eljárások, terápiás megoldások, és eredményesen segíthetik az akadémikus medicina hatékonyságát.

A pekingi kormány a kínai kultúra, a hagyományok és természetesen a nyelv népszerűsítését 2004 óta tartja kiemelt feladatának, a kínai filozófus és tanító Konfuciusz nevével fémjelzett program keretében. A világon eddig csaknem 500 Konfuciusz Intézetet hoztak létre azokon a befogadó egyetemeken, ahol erre érdeklődés mutatkozott és megfeleltek azon szakmai követelményeknek, amelyeket a kínai kormány felállított.

Pécsett már a 2000-es évek elején is voltak kezdeményezések, szándéknyilatkozatok kínai egyetemekkel, több NKTH pályázatban is partner volt a kínai egyetem, sőt közös kutatások is elkezdődtek 2004-ben. De az első, igazán kézzel fogható kapcsolat 2010-óta működik, a Hebei United University-vel, főként a hagyományos kínai orvoslás, és az egészségtudomány területén. (Az egyetem már 2003-ban kapcsolatot létesített a Hebei United Universityvel és 2004-ben közös szakmai kongresszust is szervezett, később hármat itthon, hármat pedig Tangshanban.) Az együttműködést kölcsönös tanulmányutak, képzések és csereprogramok is jelzik a Nemzeti Kutatás és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiirt bilaterális kínai-magyar pályázat segítségével. A projekt koordinálását kezdettől fogva dr. Hegyi Gabriella professzorasszony végezte.

Egyre többen felismerik, eljött az ideje, hogy az akadémikus orvoslás megszabaduljon azoktól a fenntartásoktól, előítéletektől, melyek a keleti medicinával kapcsolatban az elmúlt évtizedekben kialakultak. Két évtizeddel ezelőtt az MTA is zászlajára tűzte ennek a rendezését, de akkor igazán markáns lépés nem történt.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, a meglévő, korábbi kínai kapcsolatokra alapozva, melyek a komplementer medicina részeként a hagyományos kínai orvosláson nyugszanak és dr. Hegyi Gabriella, kutatóprofesszor nevéhez fűződnek, intenzív tárgyalásokat kezdett a világ hetedik intézetének megalapítására. Ennek eredményeként alakult meg Pécsett a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete. A folyamat szerencsésen egybeesik a magyar-kínai kapcsolatok kormányzati bővítési szándékával.

Az erőfeszítések következtében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter diplomáciai munkájának eredményeként, a Kínai Népköztársaság Kormányának nevében az Oktatási Minisztérium háttérintézetének (Hanban) főigazgatója, Dr. Xu Lin 2014. augusztus 29-én az intézetet alapító együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem rektorával Prof. Dr. Bódis Józseffel. Ezt követően került sor az együttműködés tartalmi pontosítására a kínai Hebei Tartomány Hebei United Egyetemével (Tangshan), akik partneregyetemként ugyancsak folyamatosan elkötelezettek voltak az intézet alapítása mellett.

Tekintettel, hogy ezzel a feladatkörrel csupán hat hasonló Intézmény működik a világon, az Egészségtudományi Kar büszke arra, hogy a PTE intézete a hetedik, annál is inkább, mert jelenleg egyedül itt történik a Hagyományos Kínai Orvoslás szabályozott és elfogadott oktatása és vizsgáztatása, amely egyébként a működési engedély feltétele Magyarországon.

A WHO még 2001-ben adott ki stratégiai tervet arra vonatkozóan, hogy a komplementer medicinát vizsgálja meg, majd nemzetközileg szabályozza. A WHO ajánlásokat fogalmazott és bocsátott ki tagországai számára. Lényege, hogy fokozni kell a komplementer medicina nemzeti egészségügyi rendszerbe való beilleszthetőségét. (Hazánkban a komplementer medicinát a 11/1997 Eü. min. rendelet és a 40/1997 Kormányrendelet szabályozza annak hangsúlyozásával, hogy a komplementer medicina a betegellátás része. A komplementer Medicina az EÜ. Törvény 104 paragrafusa alapján az egészségügyi tevékenységek közé sorolt tevékenység.)

Amikor a hagyományos kínai gyógyászatra alapuló Konfuciusz intézet hazai és kínai szakemberek segítségével megkezdi működését, akkor az iménti célok is fontos szerepet kapnak. Túllépve a tanfolyam jellegű képzésen, az állami felsőoktatási rendszer részévé szeretnénk tenni, olyan oklevél kibocsátásával, amely részben a magyar, részben pedig az Európai Uniós jogszabályokhoz illeszkedik.
Magyarországon az akupunktúra végzése szakorvosi végzettséghez és továbbképzéshez kötött, ezt feladatot eddig az ETK látta el. Fontos, hogy meghúzzuk azt a határt, ameddig a tudományos bizonyítékok alapján ezek a kiegészítő terápiák alkalmazhatók. Elengedhetetlen, hogy az effajta tevékenység mögé egyetemi szintű tudományos hátteret helyezzünk, amely akár későbbi vizsgálatok megindítását is lehetővé teszi.

Az intézet működését a kínai kormány közvetlenül is finanszírozza, programhoz kötött szakembereket küld két éves időtartamú megbízatásokkal. Évente készül majd az elkövetkezendő időszakra szóló programterv, s ennek alapján történik a finanszírozás, melyet az igazgató tanács felügyel. Ebben az igazgató tanácsban helyet kap a két egyetem rektora továbbá a HANBAN által kijelölt a képviselő.
A megnyitó ünnepség 2015. március 27-én volt Pécsett a Hotel Palatinus gyöngyörűen dekorált Bartók termében, amelyet követett az egyetemi Campusban a táblaavatás és további kultrális program.
Közeli megvalósítható és vállalt terveink között szerepel a Bsc és Msc képzés, amely nemcsak Magyarországon, hanem az Unióban is érvényes diplomát ad, emelve a TCM elfogadhatóságát és segit beépülni az egészségügyi ellátórendszerbe, az Integrativ medicina jegyében.

Prof. Dr. Hegyi Gabriella egyetemi tanár


www.etk.pte.hu


?????????????

Szerző:

PHARMINDEX Online