Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az FDA elfogadta egy ritka típusú pancreas tumor kezelésének új formáját

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) elfogadta az Afinitor (everolimus) új, indikációját: a pancreas progresszív neuroendocrin tumorának (PNET) kezelését, azon esetekben amikor a tumor sebészi úton nem eltávolítható, illetve már metastatizált.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A pancrea neuroendocrin tumorai ritkák, és lassan növekednek. Az USÁ-ban évente kb. 1000 új esetet észlelnek.

"E betegek számra kevés hatékony kezelési lehetőséggel rendelkeztünk" nyilatkozta Dr. Richard Pazdur, az FDA Office of Oncology Drug Products részlegének igazgatója. "Az Afinitorról bebizonyosodott, hogy lassítja a PNET növekedését, valamint a metasztatikus szóródást is."

Az Afinitor hatásosságát és biztonságosságát 410 betegen végzett klinikai vizsgálat igazolta, amelyben metastatizáló PNET-ben szenvedő, végstádiumú betegek, vagy helyileg előrehaladott PNET-es, sebészi úton nem eltávolítható tumorban szenvedő betegek szerepeltek. A betegek randomizált módon Afinitor vagy placebo kezelésben részesültek. A vizsgálat elrendezése szerint mérték a betegeken a progressziómentes túlélést (a rosszabbodás- ill. metastatizálásmentes időszakot).

Afinitor kezelést követően, a progressziómentes túlélés átlagosan 11 hónapnak adódott, szemben a placebóval (4,6 hónap). A placeboval kezelt betegeken, állapotrosszaboddás esetén Afinitorral folytatták a kezelést.

Az Afinitor-csoportban a leggyakrabban leírt mellékhatások az alábbiak voltak: stomatitis aphthosa, viszketés, hasmenés, fáradtságérzés, oedema, hasi fájdalom, hányinger, láz, fejfájás.

Az Afinitor korábban előrehaladott renalis sejtes carcinoma esetén volt javallt, ha a beteg nem reagált a Sutent (sunitinib) vagy Nexavar (sorafenib) kezelésre; illetve sclerosis tuberosával szövődött, subependymalis óriássejtes astrocytoma esetén, amely sebészi úton nem kezelhető.

Az Afinitor egyéb védjegyzett neve: Zortress, e készítmény javallata ez eddigiekben a veseátültetés utáni graft versus host reakció meggátlása volt. A Zortress biztonságossági profilja e betegekben az előzőekben ismertetettől eltérő volt.

http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm254350.htm

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés