Azonosították az elektromos cigaretták okozta megbetegedéseket kiváltó vegyületet

Egy új kutatás szerint az E-vitamin-acetát a felelős az elektromos cigaretták által okozott nagyszámú pulmonális megbetegedésért, ami az Egyesült Államokban már 39 halálesethez vezetett.

hirdetés

Az egészségügyi szakhatóságok munkatársai korábban arra az olajra gyanakodtak, amit a THC tartalmú elektromos cigarettákban használnak sűrítőanyagként, és 29 betegnél a CDC által végzett tüdőfolyadék vizsgálat igazolta is a feltételezésüket.

„Az új kutatási eredmények közvetlen bizonyítékkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy az E-vitamin-acetát a tüdőkárosodás első számú okozója” – mondta a CDC igazgatóhelyettese.

Az E-vitamin-acetát számos élelmiszerben megtalálható és étrendkiegészítőkben, valamint kozmetikumokban is alkalmazzák, de belélegezve károsítja a tüdőfunkciót.

A CDC közleménye szerint további vizsgálatokra van szükség az ok-okozati kapcsolat minden kétséget kizáró alátámasztásához, és továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a megbetegedéseket több vegyület, toxin okozza – ezeket a CDC munkatársai összefoglalóan EVALI névvel illetik az e-cigaretta alkalmazással összefüggő tüdőkárosodás rövidítéseként.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress