Intraoperatív szövet-identifikáció REIMS-(Rapid Evaporative Ionization Mass Spectrometry) technika alkalmazásával

hirdetés

A közlemény összefoglalója

A rapid evaporatív ionizációs tömegspektrometria (REIMS) újszerű technika, amely lehetővé teszi elektrosebészeti dissectiók során a humán szövetek közel real-time karakterizációját, in vivo elemzéssel, az eljárás közben felszabaduló szöveti gőzök/aeroszolok analízise révén. A REIMS technológia és az elektrosebészeti eljárás társítása a szöveti diagnosztikában az intelligens kés, iKnife nevet viseli.

Jelen vizsgálat a technika validálására irányult, friss, ex vivo humán szöveten, a real-time alkalmazás bizonyítására, műtéti környezetben.

Előzetesen 302 beteg számos szövetmintáit analizálták laboratóriumi körülmények között, ahol 1624 tumoros és 1309 nem tumoros eredmény született. A technikát ezt követően valós műtéteken alkalmazták, ahol az eszköz meglévő elektrosebészi eszközökkel került társításra, összesen 81 műtéti resectio esetén.

A tömegspektrometriás adatokat multivariáns biostatisztikai modellel elemezték, (ebben az ún. principal components analysis (PCA) és linear discriminant analysis (LDA) alkalmazásával), valamint spektrális identifikációs algoritmus segítségével. A REIMS technológia igen akkurátus különbségtételre képes a hisztológiai és hisztopatológiai szövettípusok között, azaz kémiai karaktere alapján képes a malignus szövet (hisztopatológiai altípusának) azonosítására.

A vizsgálatban mind a 81 esetben (100%) az intraoperatív REIMS technológia egyezett a posztoperatív szövettan eredményével. A tömegspektrometriás eredmények a lipidomás profilokra utalnak, amelyek tumortípusonként változnak, szövettan, valamint a primer tumor és a metasztázisok alapján egyaránt. Így a módszer nemcsak real-time diagnosztikus információval szolgál, hanem megadja a különböző tumorok biokémiájának jellemzőit is, amelynek a daganat-diagnosztikában jelentősége lehet.

Copyright © 2013, American Association for the Advancement of Science

Citation: J. Balog, L. Sasi-Szabó, J. Kinross, M. R. Lewis, L. J. Muirhead, K. Veselkov, R. Mirnezami, B. Dezső, L. Damjanovich, A. Darzi, J. K. Nicholson, Z. Takáts, Intraoperative Tissue Identification Using Rapid Evaporative Ionization Mass Spectrometry. Sci. Transl. Med. 5, 194ra93 (2013).

Szerző:

PHARMINDEX Online