Ismét kapható lesz recept nélkül a metamizol

Hamarosan ismét elérhetővé válik vény nélkül is az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító hatóanyaga, a metamizol.

hirdetés

Egy hazai gyártó, a Meditop Gyógyszeripari Kft. Nodoryl Dolo néven hozza forgalomba, immár vény nélkül a metamizol-nátriumot. Az új készítmény hatáserőssége csak fele akkora lesz, mint az eredeti terméké. A gyógyszerhatóság a tabletták kisebb hatóanyag tartalma miatt engedélyezte az új generikus szer recept nélküli megvásárolhatóságát.

A magyar fejlesztésű és gyártású Algopyrin tizenkét évvel ezelőtt lett vényköteles. Európában a Sanofi valamennyi metamizol hatóanyagú készítménye csak receptre kapható, Magyarországon viszont már többször is volt szabadon megvásárolható státuszban. Először 1992-ig volt vényköteles, akkor azonban a kormány úgy döntött, hogy a nem támogatott és biztonságos gyógyszereket recept nélkül is meg lehet vásárolni a patikákban. A szabad hozzáférést 2007-ben a gyógyszerpiac liberalizálásakor korlátozta ismét a hazai a gyógyszerhatóság.

A döntés nem hivatalos magyarázata szerint: az akkor évente 9-10 millió doboz Algopyrint értékesítő patikák jelentős piacot veszíthettek volna, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan ez a szer is forgalmazhatóvá vált volna a benzinkutakon, illetve a drogériákban. Hivatalosan maga a gyártó, a Sanofi Aventis kezdeményezte a vény nélkül kapható metamizol-tartalmú gyógyszerek státuszának a felülvizsgálatát. A szakmai érv pedig az volt, hogy a metamizol tartós fogyasztása a vérképző szervek zavarát, a fehérvérsejtek csökkenését, s ezáltal az immunrendszer gyengülését okozhatja.

Magyarországon az Algopyrin ma is az egyik legkedveltebb fájdalomcsillapító, még azzal együtt is, hogy a szerért kétszer is sorba kell állni – egyszer vényért, egyszer a patikában. Évente körülbelül 9 millió doboz fogy belőle.

Arra nincs pontos adat, hogy mennyire növelik a háziorvosi várókban a zsúfoltságot a csak Algopyrin receptért érkezők. A gyógyszerészekre is nagy nyomás nehezedett. Sokan ugyanis arra  próbálták rávenni a patikusokat, adják ki a szert vény nélkül is. Lapunknak a solymári Auchanban működő Kék Patika vezetője, Gellén Judit azt mondta: noha lassan 12 éve kell hozni a receptet, de még most is előfordul, hogy valaki enélkül próbálja kérni a szert, azzal együtt is, hogy mindig határozottan elzárkóztak minden ilyen kérés elől. Mint mondta: nagy könnyebbség lesz számukra, ha valóban elérhetővé válik ugyanez a hatóanyag vény nélkül is.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az új helyzettel kapcsolatban a Népszavának azt mondta: örül a lehetőségnek, hogy szabadon hozzáférhetővé válik ez a hatóanyag: Hozzátette: önmagában a vény nélküli megvásárolhatóság óriási  felelősséget ró a gyógyszerészekre, amelyhez a hatóságnak, a gyártónak, a szakmai kollégiumnak megfelelő módszertani ajánlást is kellene adnia. Hiszen a kisebb dózisból is be lehet szedni annyit, amivel az egészségkárosodás bekövetkezhet.

(Szerkesztői megjegyzés: A PHARMINDEX adatbázisban a Nodoryl Dolo 250 mg tabletta a készítmény forgalomba kerülésekor fog megjelenni.)

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MAGYOSZ