Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Klinikai döntéshozatal akut fejfájás esetén: kizárható, vagy igazolható-e a subarachnoidealis haemorrhagia?

hirdetés

Korábban három döntéshozatali szabályszerűség mentén zajlott a fenti esetekben a subarachnoidealis hemorrhagia kizárása/meglétének igazolása. Jelen prospektív tanulmány azért készült, hogy pontosítsa e szabályok szenzitivitását és specificitását.

Módszerek

Multicentrikus kohorsz vizsgálat tíz kanadai egyetemi sürgősségi centrum tercier ellátóhelyén 2006 – 2010 között. 2131 felnőtt beteg került beválasztásra akut fejfájással, amely 1 órán belül érte el a fájdalom "tetőfokát", és mindez nem társul észlelhető neurológiai deficittel. A subarachnoidealis hemorrhagiát az alábbiak szerint definiálták: (1) vér jelenléte a subarachnoidealis térben a CT-felvételen, (2) xanthochromia jelenléte a liquorban, és (3) vörös vérsejtek a kinyert liquorban, valamint pozitív angiográfiás eredmény.

Eredmények

A 2131 beteg körében 132 esetben (6,2%) fordult elő subarachnoidealis vérzés. A klinikai döntést alátámasztó protokoll szerint 40 év felettieken nyaki fájdalom, merevség, tanúk által jelzett-, vagy megerőltetés hatására kialakult eszméletvesztés esetén a subarachnoidealis vérzések aránya: szenzitivitás: 98,5% (95% CI, 94,6%-99,6%), specificitás: 27,5% (95% CI, 25,6%-29,5%). Ehhez hozzávették az ütésszerű heves fejfájást (thunderclap headache), és a vizsgálat alkalmával a korlátozott nyaki flexiót az Ottawa SAH Rule szerint: 100% szenzitivitási (95% CI, 97.2%-100.0%) és 15,3% specificitási (95% CI, 13.8%-16.9%) érték mellett.

Következtetés

A sürgősségi osztályokra akut – egy órán belül tetőző, nem traumás eredetű, és neurológiai tünetekkel nem járó – fejfájással érkező betegek körében az Ottawa SAH Rule igen nagy szenzitivitást mutatott a subarachnoidealis hemorrhagia azonosításában. Az eredmények csak ezen jól körülhatárolt betegcsoportra érvényesek, és további értékelést igényelnek, mielőtt rutinszerű klinikai alkalmazásuk megkezdődne.

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1741823

Ajánlott cikkek

hirdetés