Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Új antibiotikum-kombinációval leküzdhető lehet a rezisztens E. coli fertőzés

Dán kutatók új kutatási eredményei áttörést hozhatnak az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egyre növekszik azoknak a kórokozó baktériumoknak a száma, amelyekben az antibiotikum-terápia hatástalanságához vezető rezisztenciagének jelennek meg, különös tekintettel a CTX-M-15 génre, ami egy széles spektrumú béta-laktamáz (ESBL) kódolásáért felelős és ez által a húgyúti infekciókat okozó E. coli rezisztenssé válását eredményezi.

A kutatócsoport igazolta azt, hogy két régóta alkalmazott antibiotikum, a mecillinam és a cefotaxim kombinációjának hatására a multirezisztens E. coli ismét érzékennyé vált az antibiotikumokra.

A kutatás összefoglalása a Nature Communications folyóiratban jelent meg.

A mecillinammal vagy a cefotaximmal szembeni rezisztencia kialakulása a másik hatóanyaggal szembeni érzékenység egyidejű fellépésével jár – ez a jelenség a kollaterális érzékenység.

A CTX-M-15 gén világszerte széles körben elterjedt, ami jelentősen korlátozza a húgyúti fertőzések hatékony kezelését.

„Fel kell készülnünk, hogy a rezisztencia kialakulását megelőzzük, mert nagyon valószínű, hogy ez a mutáció be fog következni. A mecillinam és a cefotaxim egyidejű alkalmazásának hatására a CTX-M-15 mutáció gyakorlatilag egy kapcsolóként funkcionál, és a baktérium újból érzékeny lesz a hatóanyagokkal szemben” – fejtette ki a kutatás lényegét a cikk szerzője.

A mecillinam és a cefotaxim együttes alkalmazásának másik előnye, hogy mindkét gyógyszer adható szájon keresztül tabletta formájában, így a kezelőorvosok és a betegek számára is egyszerű a terápia alkalmazása multirezisztens E. coli fertőzések kezelésében.

A WHO adatai szerint világszerte a nők 50 százaléka szenved húgyúti fertőzésben az élete során legalább egyszer, ezért ez az új felfedezés jelentős előrelépést hozhat ezeknek az eseteknek a sikeres kezelésében. Mivel az új antibiotikumok száma is alacsony, ezért fontos szerep jut a már engedélyezett készítmények új alkalmazásainak.

„Azért rendkívül érdekesek ezek az eredmények, mert a kutatásunk igazolta, hogy a baktérium nem képes túlélni a két hatóanyag kombinációját. Ez alapján más rezisztenciagének tanulmányozásával azonosíthatóak olyan gyógyszerkombinációk, amelyek hasonló kollaterális szenzitivitást váltanak ki, és így sikeresen alkalmazhatóak lehetnek antibiotikum-rezisztens fertőzések kezelésében.”

Forrás: Nature Communications volume 10, Article number: 618 (2019) doi.org/10.1038/s41467-019-08529-y

Fordította: Dr. Kaló Anna

Referencia:

RDmag.com

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés