Új eredmények a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának éves gyűlésén

Az onkológiai kutatások legfontosabb eredményeit felvonultató kongresszuson nagy hangsúlyt kapott az immunonkológiai szerek fejlesztése és az alkalmazásuk jövőbeli lehetőségei. Immunterápiás kezeléssel jelenleg a melanoma, tüdőrák és veserák terápiájában értek el rendkívüli eredményeket a szakemberek, de húsznál is több daganatos betegség kezelésében folynak ígéretes vizsgálatok.

hirdetés

Metasztatikus laphámsejtes végbélkarcinómában szenvedő betegeken az első ilyen klinikai vizsgálat során a texasi egyetem kutató azt találták, hogy az immunológiai ellenőrzőpont-gátló nivolumab ígéretes eredményeket hozott a betegek többségénél. A vizsgálatban 39 beteg vett részt, akik korábban már mind kaptak kezelést, de nem immunoterápiát. A vizsgálat elsődleges végpontja a válaszarány, a teljes és a progressziómentes túlélés volt, másodlagos végpontja pedig a toxicitás.

A vizsgálatot a gyors javulási arány miatt 5 hónap után befejezték. Ez volt az első olyan, PD-1 gátlóval végzett vizsgálat is, amelyben HIV-pozitív, illetve hepatitisz B és C fertőzött betegek is részt vettek.

Minden beteg kéthetente kapott nivolumabot, a 37 értékelhető alany közül kettőnél (5%) volt teljes a remisszió, hét betegnél (19%) részleges és 17 beteg (46%) esetében a betegség stabilizálódott. A medián progressziómentes túlélés 3,9 hónap volt. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, anaemia és bőrkiütés volt, egy esetben előfordult pneumonitis.

------

Metasztatikus hólyagrákban a nivolumab a betegek 24,4 százalékánál csökkentette a tumorterhelést, függetlenül a tumor biomarkerek jelenlététől. A texasi egyetem kutatói szerint a válaszarány jobb, mint egyéb másodvonalbeli kezelések esetében, és a nivolumab jól tolerálható volt, ami fontos szempont a hólyagrákos betegeknél, mivel első vonalbeli kezelésként platina alapú kemoterápiát kapnak.

A nivolumab a T-sejteken található PD-1 protein aktivációját gátolja, így a fékként működő PD-1 nem képes az aktivált T-sejteket "kikapcsolni", amelyek ezáltal meg tudják támadni a daganatsejteket. A PD-1 proteint a PD-L1 ligand aktiválja, ami gyakran megjelenik a tumorsejtek felszínén. A PD-L1 jelenléte a tumorsejteken egy lehetséges biomarkernek számít, amely irányt adhat a kezelésnek. Ebben a vizsgálatban nem találtak szignifikáns különbséget a PD-L1-et expresszáló és anélküli daganatok esetében kiváltott válaszrekcióban.

A fázis 1/2 vizsgálatban 78 beteget kezeltek: 5 betegnél történt teljes remisszió (6,4%), 14 betegnél részleges (18%) - az ő esetükben a tumor nagysága legalább 30 százalékkal csökkent  -, és 22 beteg állapota stabilizálódott (28,2%). 30 betegnél a daganat tovább progrediált (38%).

A kezeléssel összefüggő mellékhatások a fáradtság, viszketés, bőrkiütés, ízületi fájdalom és anaemia voltak. 3-as és 4-es súlyossági fokú mellékhatások a betegek 20,5 százalékánál jelentkeztek. Két beteg abbahagyta a kezelést a gyógyszer nemkívánatos hatásai miatt.

213 napos medián utánkövetésnél a betegek 33,3 százaléka folytatta a kezelést és 45,6 százaléknál volt legalább egyéves a túlélés, ami jobb eredmény, mint bármelyik eddigi kezelésé.

--------

Az atezolizumab vizsgálatok során legalább 30 százalékkal csökkentette a hólyagtumorok nagyságát és meggátolta az új daganatok kialakulását a betegek 24 százalékában. Minden beteg első vonalbeli kezelésként kapta a vizsgálati készítményt. Az atezolizumab hatóanyagú Tecentriq-et az FDA idén májusban engedélyezte a 2015-ben végzett klinikai vizsgálatok eredményei alapján.

Az atezolizumab három évtized óta az első új jóváhagyott készítmény ebben az indikációban, és az új standard kezelés azoknál a betegeknél, akiknél az első vonalbeli platina alapú terápia sikertelen volt.

A kutatás vezetője szerint a betegek jól tolerálták az atezolizumabot a vizsgálat során, amelyet amerikai, kanadai és európai vizsgálóhelyeken végeztek. A mellékhatások az enyhe fáradtság, viszketés és hasmenés voltak, amelyek sokkal enyhébbek és ritkábbak voltak, mint a ciszplatin vagy karboplatin mellékhatásai. Emellett a kezelésre reagáló betegeknél 15 héten belül jelentkezett a javulás, és a résztvevők nagy részénél (28-ból 21) nem volt detektálható tumornövekedés a háromhetente adott 1200 mg atezolizumab kezelés során.

Eurekalert

Szerző:

PHARMINDEX Online