Úttörő változás a vesekőműtétekben

Könnyebb a beteg altathatósága és kisebb a húgyúti fertőzés kockázata – egyebek mellett ezek az előnyei a háton fekvő vesekőműtétnek, melyet az országban elsők között a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján szeretnének rutinszerűen bevezetni.

hirdetés

Magyarországon a nagyméretű, 2 cm feletti vesekövek eltávolítása közben a betegek hason fekszenek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában azonban szakítani szeretnének ezzel a módszerrel. Az Urológiai Klinikán az első olyan lézeres vesekőműtétet, ahol a beteg háton feküdt, még ez év májusában a Debreceni Endourológiai Napokon végezték. Az új típusú beavatkozást Kiss Zoltán, a klinika szakorvosa vezette be, aki Milánóban Ioannis Kartalas Goumastól, a Vimercatei Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosától sajátította el a módszert.

Paradox módon tradicionális okokból világszerte a hason fekvő vesekőműtét terjedt el, annak ellenére, hogy a háton fekvő beavatkozás számos előnnyel jár mind aneszteziológiai, mind operatív szempontból. A mediterrán országokban viszont érdekes módon rutinszerűen alkalmazzák a háton fekvő pozíciót a nagyméretű vesekövek kezelésében – mondta a hirek.unideb.hu-nak Kiss Zoltán.

A szakember szerint a hazánkban jellemző hason fekvő megoldás különösen nehézkessé teszi a műtétet. Többek közt a személyzetnek forgatni kell a beteget műtét közben, ugyanakkor vannak olyan betegek, akiket például túlsúly, vagy súlyos légzőszervi betegség miatt nem is lehet hasra fordítani.

Az itthon úttörőnek számító új típusú műtét során speciális párnákat használnak, hogy a megfelelő, háton fekvő pozícióba kerüljön a beteg, majd a bőrön ejtett 1 cm-es metszésen keresztül endoszkópos módszerrel távolítják el a vesekövet.

Az eljárás legfőbb előnyei között említhető a könnyebb altathatóság, valamint az, hogy a vesében lévő nyomás alacsonyabb, így minimalizálható a műtét utáni húgyúti fertőzés esélye. További különlegesség, hogy ez a beavatkozás a húgycsövön keresztüli endoszkópos kőműtéttel is kombinálható – részletezte a szakember.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DOTE