Hogyan védik gyermekeik egészségét a szülők?

Az ajánlott védőoltásokkal kapcsolatos szülői hozzállásra volt kíváncsi az a tudományos és gyakorlati szakemberekből álló team, amelyik Hajdú-Bihar megyében tavaly egy kérdőíves felméréssel szólította meg a szülőket. A felmérés eredményeiről az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya adott tájékoztatást.

A kérdéseket úgy állították össze, hogy következtetni lehessen belőlük arra, milyenek a szülők ismeretei az ajánlott védőoltásokról, illetve összességében milyen módszerekkel védik a gyermekeik egészségét (a felmérés még a pneumococcus védőoltás bevezetése és ajánlása előtt történt).

Az önkéntes és anonim kérdőívet Hajdú-Bihar megyében a betegrendelésen és a tanácsadáson megjelent gyermekek szülei töltötték ki. A felmérés egy hónapig tartott. Az 1500 kérdőívből 1400 érkezett vissza, értékelhető volt közülük 1146 darab. A kérdőív kiértékelésének egyik legfontosabb tapasztalata az volt: a szülők megfogadják az orvos és a védőnő tanácsait gyermekük egészségének védelmével kapcsolatban.

Érdekes eredményt hozott az a kérdés, hogy vajon milyen módszerrel védik gyermekük egészségét. A legtöbben az egészséges táplálkozás, a vitaminok szedése és a megfelelő testmozgás mellett tették le a voksukat. Az ajánlott védőoltások alkalmazását mindössze a kérdőívet kitöltők 31 százaléka tartotta követendő módszernek. Ez ráirányítja a figyelmet arra, hogy amíg a kötelező védőoltások gyakorlatilag 100 százalékos elfogadottságúak, addig van még mit javítani az ajánlott védőoltások megismertetésében. Az ajánlott védőoltások közül legtöbben a légúti fertőzések, az agyhártyagyulladás és a kullancs okozta agyvelő/agyhártyagyulladás elleni oltásokat (streptococcus pneumoniae, meningococcus) adatták be a megkérdezettek közül már gyermekeiknek. Kevesen élnek azonban azzal a lehetőséggel, hogy ajánlott védőoltással védjék gyermeküket a bárányhimlő, a fertőző májgyulladás, a méhnyakrákot okozó HPV, az influenza, a súlyos csecsemőkori hasmenés, hányás ellen.

A kérdőív foglalkozott azzal a kérdéssel is, hogy milyen segítséget igényelnének a szülők gyermekük egészségvédelme érdekében. Az anyagi biztonság kapta a legnagyobb százalékú szavazatot. Középmezőnyben végzett az ingyenes sportolási lehetőség, a gyermekétkeztetés minőségének javítása, az iskolai egészségnevelés, az egészségtudatosabb média (reklámok).

A kutatást végző debreceni Házi Gyermekorvosi Praxis, a Debreceni Egyetem OEC Családorvosi Tanszéke és az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézete szakemberei néhány szignifikáns összefüggésre is rámutattak. Így például az egy gyermekes szülők több ajánlott védőoltást adatnak be, hasonlóan a nagyvárosokban élőkhöz. Az orvos és a védőnő véleménye, javaslata valamint a médiából kapott információ a legerősebb befolyásoló tényező. A magasabb iskolai végzettségű szülők fontosabbnak tartják gyerekek egészségvédelmében az ajánlott védőoltások alkalmazását. Azoknál a gyerekeknél is gyakoribb az ajánlott védőoltás beadatása, akik bölcsödébe, gyermekközösségbe járnak. Az viszont elfogadhatatlan, ha a gyermekek egészséghez való egyenlő joga azért sérül, mert az ajánlott védőoltások alkalmazása függ a családok szociális helyzetétől (ez fordul elő az alacsony iskolázottságú szülők esetében – derült ki a válaszokból).

Szerző:

PHARMINDEX Online