Hosszú távú hatékonyság pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésében

hirdetés

Az Amerikai Szívtársaság 2012. évi tudományos kongresszusán bemutatott klinikai vizsgálati eredmények alátámasztották, hogy megfelelő véralvadásgátló terápiával a stroke (szélütés) hosszú távon biztonságosan megelőzhető pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetében.

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb szívritmuszavar típus, amely mintegy 6 millió embert érint Európában. Ezen betegeknél a megnövekedett vérrögképződésnek köszönhetően a stroke kockázata mintegy ötszörösére növekszik, ami különösen veszélyes, mert ilyenkor sokkal gyakrabban következhet be visszafordíthatatlan neurológiai károsodás, rokkantság illetve haláleset. A szélütés azonban jó eséllyel elkerülhető, amennyiben a betegséget időben felfedezik, és véralvadásgátló terápiával kezelik.

A nem billentyű eredetű (non-valvuláris) pitvarfibrilláció kezelésében mérföldkő jelentőségűek a most nyilvánosságra hozott adatok, mert bebizonyították, hogy ma már létezik olyan szájon át szedhető véralvadásgátló készítmény, amelynek szélütés megelőző hatása hosszú távon is megmarad. A RE-LY vizsgálatnak köszönhetően ez a kezelés ma már világszerte – többek között Magyarországon is - elérhető a betegek számára.

A most publikált RELY-ABLE tanulmány a terápiában résztvevő betegek utánkövetése során megmutatta, hogy a kezelés agyi védelemben nyújtott pozitív hatása 4 év után is fennáll, és a szisztémás embolizáció valamint vérzéses szövődmények alacsony gyakorisága is megfelel a korábbi eredményeknek. A RE-LY és a RELY-ABLE vizsgálatok együttes adatai több mint négyévnyi betegtapasztalatnak felelnek meg, és bármely modern szájon át szedhető véralvadásgátlót gyógyszert figyelembe véve idáig a legátfogóbb értékelést nyújtják pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésében.

"A pitvarfibrillációban szenvedő legtöbb betegnek élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésre van szüksége az iszkémiás stroke (érelzáródás vagy érszűkület következtében kialakuló szélütés) elleni védelem miatt. A mostantól rendelkezésre álló adatok megnyugtatóak mind a betegek mind pedig az orvosok számára, mert biztosak lehetnek a terápia által hosszú távon nyújtott agyi védelmi előnyökben. Továbbá a kezelés a betegek igényeinek megfelelően egyénre szabható, miként azt a most nyilvánosságra hozott eredmények is mutatják.” – tette hozzá professzor Stuart Connolly, a McMaster Egyetem (Hamilton, Ontario) kardiológiai osztályának vezetője, a RELY-ABLE tanulmány vezetője.

További információ:

Környei Ágnes

WELL PR Ügynökség

a.kornyei@well.hu

Szerző:

PHARMINDEX Online