Idén több szervdonáció és transzplantáció volt Magyarországon

hirdetés

Idén emelkedett a szervdonációk és a transzplantációk száma Magyarországon - jelentette be Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője hétfőn Budapesten.


A sajtótájékoztatón kifejtette: Magyarországon 1100 ember vár szervátültetésre. Tavaly 309 szervátültetés történt elhunyt donorból és ezen felül 47 élődonoros veseátültetés volt. 2012-ben mostanáig 331 szervet ültettek be Magyarországon, és további 44 magyar donorszervet transzplantáltak az Eurotransplant területén. Nagy előrelépésének nevezte, hogy a többszerv-kivételek aránya, vagyis amikor egy donorból legalább két szervet vettek ki, a tavalyi 41 százalékról 53 százalékra emelkedett idén.


Ebben az évben 214 vese-, 41 máj-, 32 szív- és 6 hasnyálmirigy-átültetésre került sor. A szívtranszplantációk száma több mint kétszeresére emelkedett, ami nagyrészt az Eurotransplanttal kötött előzetes együttműködési megállapodásnak köszönhető - mondta Mihály Sándor.


A szervkoordinációs iroda vezetője szerint számos területen fejlesztésre van szükség, de a donorok és az átültetések számában Európában a középmezőnyben vagyunk.


Magyarország ez évtől részlegesen csatlakozott a nemzetközi szervkoordinációs szervezethez, ennek értelmében az akut, a hyperimmunizált és a gyermek betegek kerülhetnek fel az Eurotransplant várólistájára. November végéig 67 magyar beteg került fel erre a várólistára, és ez idő alatt 18 magyar beteg számára 19 szervet hoztak Magyarországra.


A sajtótájékoztatón az Európai Bizottság Public Health Program által finanszírozott hároméves, most záruló COORENOR - az elmúlt évek egyik legnagyobb szervtranszplantációs témájú - EU-pályázatának eredményeiről is beszámoltak. Ennek általános célkitűzése a pályázatban részt vevő és EU tagállamok nemzeti programjai között szervezett hálózat kialakítása a szervátültetések terén, különös tekintettel a halottakból történő szervadományozásra, az élődonációra és a nemzetközi szervcserére.


Alessandro Nanni Costa, az olasz nemzeti transzplantációs szervezet, valamint a COORENOR pályázat vezetője elmondta, hogy az olaszországi kezdeményezésű program valamennyi európai ország számára nyitott volt. A részvevők között volt mások mellett Magyarország, Lengyelország, Franciaország, Románia és Szlovákia is. A projektben négy munkacsoport végzett kutatásokat és fogalmazott meg javaslatokat.


A projekt egyik eredményeként azt emelte ki, hogy kiváló ismeretanyag gyűlt össze az európai uniós tagállamok transzplantációs gyakorlatáról. Továbbá olyan közös irányelveket tudtak megfogalmazni, amelyeknek nemcsak klinikai, hanem etikai és társadalmi jelentőségük is van.

Szerző:

PHARMINDEX Online