Brit kormányfőtanácsos: az önkéntes elkülönítés a leghatékonyabb fellépés

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint az új típusú koronavírus okozta járvány terjedését úgy lehet a leghatékonyabban fékezni, ha a betegek saját magukat különítik el környezetüktől.

    A brit kormány a héten életbe léptette intézkedési tervének következő szakaszát, amelynek hivatalosan meghatározott célja, hogy a járvány minél később és minél alacsonyabb szinten érje el csúcspontját. Az iskolák bezárását azonban továbbra sem tervezik.

    A felülvizsgált hivatalos útmutatás az, hogy mindazok, akik makacs, száraz köhögéssel küszködnek és 37,8 fokos vagy ezt meghaladó lázuk van, legalább hét napra különítsék el magukat környezetüktől, beleértve saját családtagjaikat is.
    Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója a BBC közszolgálati televíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: az emberek a legnagyobb valószínűséggel családtagjaiktól vagy barátaiktól kapják el a fertőzést, úgy, hogy szűk, zárt térben tartózkodnak velük.
    Sir Patrick szerint ezért nincs igazuk azoknak, akik bírálják, hogy a kormány nem rendelte el a nagy tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények tilalmát. A főtanácsos szerint ugyanis egy fertőzött ember nagy valószínűséggel adja tovább a fertőzést kis számú más embernek egy kis, zárt térben, nagyon csekély azonban annak a valószínűsége, hogy nagy számban fertőz meg másokat egy nagy, nyitott térben.
    Ennek ellenére az angol labdarúgó-szövetség (FA) pénteken bejelentette, hogy az angol első osztály, a Premier League, valamint több alsóbb osztály - Championship, League One, League Two - mérkőzéseit április 3-ig saját hatáskörében felfüggeszti.

    Sir Patrick Vallance szerint az iskolák bezárása azért nem lenne praktikus eljárás, mert a zárlatnak legalább négy hónapig kellene tartania, hogy hatékony legyen, és ennyi időre lehetetlen elszigetelni a gyerekeket. Ráadásul sok gyereket erre az időre szüleik éppen a veszélyeztetett korosztályba tartozó nagyszülőkhöz küldenének - tette hozzá.
    Luxembourg ezzel szemben úgy határozott, hogy március végéig bezárja az összes iskolát és óvodát, valamint látogatási tilalmat rendel el az idősotthonokban. Gyermekfelügyelet végett a szülők rendkívüli szabadságban részesülhetnek.

    Xavier Bettel miniszterelnök bejelentette, az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a kormány betilt minden 100-nál több embert vonzó beltéri, és minden 500-nál több ember érdeklődésére számot tartó kültéri rendezvényt. Azt ajánlotta, hogy az idősek és a betegek kerüljék a tömegközlekedést. Ezzel egy időben a közlekedési eszközökön tilos az első két sor üléseinek használata a sofőrök egészségének védelme érdekében. A kormány továbbá arra szólítja fel a munkáltatókat, hogy támogassák a távmunkát - közölte.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek