Emelkedik a diagnosztizálatlan HIV-fertőzöttek száma

Akinél túl későn diagnosztizálják a fertőzést, nagyobb eséllyel lesz súlyos beteg vagy halhat meg.

hirdetés

Emelkedik a nem diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma Európában – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb közös jelentésében, amely szerint a jelenség oka a betegséget kiváltó vírussal kapcsolatban tovább élő társadalmi előítéletek és a megbélyegzés.

A legújabb adatok szerint „legalább 2018 óta egészen 2021 végéig több ember fertőződött meg HIV-vel Európában, mint amennyit hivatalosan diagnosztizáltak” – fogalmazott a WHO európai regionális irodája a december 1-jei AIDS-világnap alkalmából kiadott közleményében. A WHO európai régiójához több mint 50 ország tartozik, beleértve Oroszországot, Ukrajnát és Törökországot is.„Mindannyiunkat mély aggodalommal kellene, hogy eltöltsön a HIV tesztelésével, kezelésével és az ápolással kapcsolatos adatsor” – mutatott rá Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója.

„A HIV-vel kapcsolatban tovább élő, széles körű társadalmi előítélet és megbélyegzés az akadálya annak, hogy az emberek tesztelésre járjanak, ami egyre inkább megnehezíti a célunk elérését, hogy 2030-ra teljes mértékben megszüntessük és eltöröljük az AIDS-et” – magyarázta Kluge.

A WHO arra is felhívta a figyelmet, hogy a HIV-teszteket sokkal inkább hozzáférhetővé kellene tenni. „Szorosabb együttműködésre lenne szükség ahhoz, hogy senki ne féljen a teszteléstől, és ne érezzenek sem szégyent, sem kétségbeesést, sem társadalmi és közösségi elszigetelődést” – fogalmazott a WHO európai regionális igazgatója. Andrea Ammon, az ECDC főigazgatója azt is hozzáfűzte, hogy akinél túl későn diagnosztizálják a fertőzést, „nagyobb eséllyel lesz súlyos beteg vagy halhat meg”. Ammon a közegészségügyi kockázatot is kiemelte: „Azok a HIV-fertőzöttek, akik nem kapnak megfelelő kezelést, öntudatlanul is megfertőzhetik szexuális partnerüket a vírussal”.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Telex

Ajánlott cikkek