Génszerkesztéssel lehet gyógyítható a HIV-fertőzés

A B-típusú fehérvérsejtek genetikai módosítását végeznék el, hogy képesek legyenek a HIV-vírus elleni semlegesítő antitestek kiválasztására.

 A Tel-Avivi Egyetem tudósai génszerkesztés segítségével módosították a B-sejteket, hogy azok felismerjék a HIV-vírust, és semlegesítő antitesteket termeljenek ellene.

  A Nature Biotechnology tudományos lapban megjelent publikáció szerint a szakemberek a B-típusú fehérvérsejtek genetikai módosítását végeznék el, hogy képesek legyenek a HIV-vírus elleni semlegesítő antitestek kiválasztására, és lehetővé tegyék a fertőzés felszámolását a szervezetben.A szervezeten belül a B-sejtek felelősek a vírusok és baktériumok elleni antitestek előállításáért. Ezek kezdetben a csontvelőben termelődnek, majd a vérbe és a nyirokrendszerbe kerülnek, ahonnan eljutnak a test többi részébe is.

A szakemberek a CRISPR-t használták arra, hogy genetikailag módosítsák a B-sejteket az antitest előállítása érdekében. A szakemberek szerint eddig csupán néhány olyan tudóscsoport volt a világon, akik ezt képesek voltak megtenni a szervezeten kívül – ők is közéjük tartoztak –, ám ők lettek az abszolút elsők abban, hogy ezt a szervezeten belül tették meg.Az állatkísérletek során minden állatnál bevált a módszer, a vérükben nagy mennyiségben mérték az antitestek jelenlétét a kezelés után. Az állatokból így kinyert antitesteket aztán ráengedték a laborban a HIV-vírusra, és kiderült, hogy hatékonyan semlegesítik azt. 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg

Ajánlott cikkek