Jakab Ferenc: több légúti vírus együttes támadása várható

"Már nem lehet és nem is kell járványhullámokról beszélni, tudomásul kell venni, hogy a koronavírus volt, van és lesz is".

hirdetés

A következő hónapokban szinte egyszerre támadhatnak itthon és Európa nagy részén a különféle légúti vírusok – mondta az Inforádiónak Jakab Ferenc virológus. A professzor viszont arra is rámutatott, hogy a Magyarországon most nem kötelező eszközökkel csökkenthetjük a megfertőződés esélyét. Bár a pandémia alábbhagyott, a vírus azért még mindig jelen van, ráadásul most együtt támad olyan betegségekkel, mint az influenza vagy az RSV (respiratory syncitial vírus), illetve egyéb légúti infekciókkal – emelte ki Jakab Ferenc. A virológus professzor szerint számítani lehet még arra, hogy koronavírus-fertőzést kaphatunk, mi több, balszerencsés esetben több más vírussal együtt is elkaphatjuk. A szakember szerint ezért a harmadik mindenképp, de akár a negyedik Covid-oltás is tanácsos.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet a következő járványhullám Magyarországon, a virológus kiemelte: már nem lehet és nem is kell járványhullámokról beszélni, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a koronavírus „berobbant az emberiség történetébe, volt, van és lesz is”. Mint fogalmazott, beállt azon légúti fertőzések sorába, amelyek időlegesen, elsősorban az őszi és téli hónapokban fertőznek minket. Tulajdonképpen – hasonlóan az influenzához – folyamatosan jelen lesz, legalábbis a szakemberek ezt prognosztizálják – mondta.

Jakab Ferenc azt is megemlítette: annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány csökkenő tendenciát mutat világszerte, a kutatások és vakcinafejlesztések nem álltak meg. Számos intézet, hazánkban például a Virológiai Nemzeti Laboratórium ma is gőzerővel dolgozik a különféle hatóanyagok, gyógyszerek és vakcinák tesztelésén. A virológus úgy véli, mindenképp várható még jelentős áttörés.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek