Már nem a Covid-19 a leghalálosabb fertőző betegség

A koronavírus mára naponta nagyjából 1449 halálesetet idéz elő, míg a tuberkulózis 4000-et.

hirdetés

Ismét a tuberkulózis (tbc) az a fertőző betegség, amely a világon a legtöbb halálesetet okozza – írja az IFLScience cikke nyomán a 24.hu. Dr. Mel Spigelman, a nonprofit TBC Szövetség elnöke szerint az utóbbi években gyengült a tuberkulózis elleni küzdelem, ahogy az emberiség a Covid-19-re fókuszált.

Spigelman úgy látja, hogy az eddigi nagyon lassú haladásból visszafordulás lett. Mint hozzátette, félő, hogy a helyzet tovább romlik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte évente 1,5 millió ember halhat meg a tbc miatt. Az esetek mintegy fele nyolc országra, Bangladesre, Kínára, Indiára, Indonéziára, Nigériára, Pakisztánra, a Fülöp-szigetekre és Dél-Afrikára korlátozódik. Az érintettek többsége szegénységben él.

A John Hopkins Egyetem szerint 2022. október 24-ig 6,5 millió ember vesztette életét a Covid-19 miatt. A koronavírus mára naponta nagyjából 1449 halálesetet idéz elő, míg a tuberkulózis 4000-et. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19-et visszaelőzve ismét a tbc a legpusztítóbb fertőző betegség. Noha a tbc rengeteg halálesetet okoz, megfelelő kezeléssel gyógyítható, a páciensek jellemzően fél évig tartó antibiotikum-kúrát kapnak. Sajnos az antibiotikum-rezisztens tuberkulózis is egyre növekvő gondot jelent, a becslések alapján az esetek 5 százalékának hátterében állhat ellenálló baktérium.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek