Meggyógyult az eddigi legidősebb HIV-beteg

A páciens három és fél éve esett át a transzplantáción, immár több mint egy éve teljesen mentes a leukémiától és a HIV-vírustól is.

hirdetés

A negyedik, egyben az eddigi legidősebb HIV-pácienst sikerült teljesen kigyógyítani a vírusfertőzésből őssejtátültetéssel – írta kaliforniai kutatók bejelentése nyomán a házipatika.com.

A kaliforniai City of Hope rákklinika 66 éves HIV-fertőzött páciense leukémia miatt részesült csontvelő-transzplantációban, amelyhez az orvosok a HIV-vírussal szemben természetes védettséggel rendelkező donort kerestek. Ezzel az eljárással kezelték az első gyógyult beteget, a berlini páciensként emlegetett Timothy Ray Brownt is 2007-ben.

A névtelenséget kérő, ezért a duartei (Kalifornia) klinika neve alapján City of Hope-páciensként azonosított férfi már a negyedik páciens, akit őssejtátültetéssel teljesen kigyógyítottak a fertőzésből. Közülük egyben ő a vírussal leghosszabb ideje, több mint harminc éve élő páciens. 1988-ban állapították meg nála a HIV-fertőzést. Korábban antriretrovirális kezelésben részesült.A páciens három és fél éve esett át a transzplantáción, és 2021 márciusától már nem részesül retrovírus-ellenes (HIV elleni) kezelésben. Immár több mint egy éve teljesen mentes a leukémiától és a HIV-vírustól is. Idén ő már a második gyógyult HIV-fertőzött.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

házipatika

Ajánlott cikkek