Ötször többen kapták el a rotavírust, mint egy évvel korábban

Idén az első héten csaknem kétszeresére emelkedett a bárányhimlő (706) bejelentések száma az előző héthez viszonyítva.

Nemcsak a koronavírus van jelen az országban, számos „velünk élő” kórokozó fertőzi a lakosságot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb jelentése szerint idén az első teljes héten, január 3-9. között például a rotavírus ötször több embert betegített meg, mint egy évvel korábban, és bárányhimlős esetből is kétszer annyit jelentettek, mint egy héttel korábban. Az NNK jelentése szerint „az enterális fertőző betegségek közül 61%-kal kevesebb a campylobacteriosis (61) és 38%-kal kevesebb salmonellosis (36) okozta megbetegedést jelentettek, mint az előző héten. A legtöbb campylobacteriosist Borsod-Abaúj-Zemplén (13), míg a legtöbb salmonellosist Vas megyéből (6) jelentették.

A héten diagnosztizált rotavírus-gastroenteritisek (55) száma több mint kétszerese az előző hetinél. Az összes eset 54%-át Borsod-Abaúj-Zemplén megyében diagnosztizálták. A betegség járványügyi helyzete kedvezőtlenül alakult, a heti esetszám több mint ötszöröse a 2021. 1. hetében jelentettnek.A héten két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés. Egy Heves megyei idősek otthonában 2021. december 30-tól kezdődően enterális tünetekkel (hasmenés, hányás, néhány fő esetében hőemelkedés) járó megbetegedések fordultak elő. A jelentés írásáig az 57 fő exponáltból 32 személy (24 fő ellátott, 8 fő dolgozó) megbetegedését derítették fel. Kórházi ápolásra nem volt szükség. Öt betegnél történt laboratóriumi vizsgálat, négy főnél calicivírust mutattak ki. A járványügyi vizsgálat során a fertőző forrást nem sikerült felderíteni.Baranya megyében egy idősotthonban 2021. december 27-ével kezdődően hányással, hasmenéssel járó calicivírus okozta megbetegedések jelentkeztek. A 73 fő exponáltból 31 fő (21 fő gondozott, 10 fő dolgozó) betegedett meg, kórházi ápolás nem vált szükségessé. Az otthonban tálalókonyha üzemel, a dolgozók nem étkeznek az intézményben. A főzőkonyháról más intézménybe, telephelyre szállítanak, sehonnan nem jeleztek megbetegedést. A járványügyi vizsgálat során a fertőző forrást nem sikerült felderíteni. Az otthonban látogatási tilalmat rendeltek el. Kilenc akut vírushepatitis került a fertőzőbeteg-nyilvántartásba. Három megbetegedésért a hepatitis A, ötért a hepatitis E vírus volt a felelős, egy esetben az etiológia még nem tisztázódott.

A légúti terjedésű fertőző betegségek közül csaknem kétszeresére emelkedett a varicella (706) bejelentések száma az előző héthez viszonyítva, a legtöbb bárányhimlőt Jász-Nagykun-Szolnok (117) megyében regisztrálták. A betegség járványügyi helyzete kedvezőtlenebbül alakult, mint az elmúlt év azonos hetében. A scarlatina (18) járványügyi helyzete nem tért el lényegesen az 2021. év első hetében észlelttől.A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy parotitis epidemica, egy pertussis és egy morbilli gyanúját jelentették, a klinikai diagnózist a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá. Rubeola, tetanusz megbetegedés gyanújáról nem érkezett jelentés.

Az idegrendszeri fertőző betegségek csoportjában öt meningitis purulenta megbetegedés került a fertőzőbeteg-nyilvántartásba. A megbetegedés hátterében egy esetben S.pneumoniae-t, egy esetben staphylococcust azonosítottak. Három esetben az etiológia tisztázása folyamatban van.Tíz Lyme-kór okozta megbetegedést jelentettek, a megbetegedéseket hét területről származnak. Egy importált malária megbetegedést diagnosztizáltak. A 41 éves guineai állampolgárságú, Magyarországon élő férfi a megbetegedését megelőzően Guineában járt. A parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta”.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek