Romániában már tizenöt halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

Immár 15 halálos áldozatot követelt Romániában az utóbbi évek legsúlyosabb influenzajárványa, a megbetegedések száma pedig hétről-hétre növekszik - derült ki a román közegészségügyi intézet (INSP) csütörtökön közzétett heti összesítéséből.

hirdetés

Január 2-8 között Romániában csaknem 103 ezer akut légúti megbetegedést (influenzás esetet, felsőlégúti virális fertőzést és tüdőgyulladást) regisztráltak, 38 százalékkal többet, mint egy héttel korábban és több mint kétszer annyit, mint a tavalyi év első hetében. Az utolsó hét szezonhoz viszonyítva több mint 80 százalékkal nőtt a megbetegedések száma.

    Az év első hetében 4629 influenzás fertőzés jelentettek országszerte, ezek közül 411-et laboratóriumi vizsgálatokkal is megerősítettek. A vizsgált esetek túlnyomó többségében az A-típusú influenzavírust mutatták ki, a részletesebb elemzések során pedig 59 esetben az AH1-es, 32 esetben az AH3-as alvariánst azonosították. B-típusú influenzavírust csupán három esetben azonosítottak a múlt héten Romániában.
    A szezon kezdete óta már 15 influenzás beteg hunyt el: ketten a 15-49 év közötti, négyen az 50-64 közötti korosztályhoz tartoztak, kilencen pedig 65 évnél idősebbek voltak. Egyikük sem volt beoltva.  Az áldozatok egyikének influenza-koronavírus kettős fertőzése volt.
    Az INSP jelentése szerint az influenzajárvány a 2015-2019-es időszakhoz képest három héttel hamarabb kezdődött. Eddig 15 influenza-koronavírus, illetve 19 influenza-RSV (légúti óriássejtes vírus) kettős fertőzést regisztráltak Romániában.  Január 8-ig 1 millió 435 ezer influenza elleni vakcinát adtak be országszerte a veszélyeztetett páciensek számára ingyenesen szétosztott oltóanyagból.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek