Tömeges malária elleni oltási programot indít a WHO Afrikában

Az RTS,S nevű vakcináról hat éve mondták ki, hogy hatásos a halálos parazita ellen, ami főleg a csecsemők és a kisgyerekek körében terjed.

Afrika legtöbb részén terjeszteni kezdik a gyermekek beoltására a malária elleni védőoltást, amit a BBC cikke szerint több mint egy évszázadnyi próbálkozás után sikerült kifejleszteni, és ami az orvostudomány legnagyobb eredményei közé tartozik, írja a Telex.

Az RTS,S nevű vakcináról hat éve mondták ki, hogy hatásos a halálos parazita ellen, ami főleg a csecsemők és a kisgyerekek körében terjed. Eddig Ghánában, Kenyában és Malawiban terjesztették a vakcinát kísérleti jelleggel, a program sikere után viszont az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Szaharától délre egész Afrikában bevetné a védőoltást.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgató szerint ez egy történelmi pillanat: „Áttörést jelent a tudományban, a gyermekek védelmében és a malária elleni küzdelemben is a régóta várt vakcina kifejlesztése. Ezzel évente több tízezer fiatal életét menthetjük meg” – mondta Tedrosz.

A maláriát szúnyogok terjesztik, és bár az elmúlt évtizedekben gyógyszerekkel, védőszerekkel és rovarölőkkel sikerült visszaszorítani a betegséget, így is évente közel 230 millió megbetegedés és 400 ezer haláleset fordul elő – nagyjából 95 százalékuk Afrikában. Csak 2019-ben 260 ezer gyermek halt bele a maláriába. A malária parazitának több mint 100 fajtája létezik, az RTS,S vakcina pedig a leghalálosabb és Afrikában legelterjedtebb fajtát, a plasmodium falciparumot célozza meg. A védőoltással a kísérletek szerint 10-ből négy maláriás esetet, és 10-ből három súlyos esetet lehet megelőzni, és harmadával csökkenhet a vérátömlesztésre szoruló gyerekek száma. A viszonylag alacsony hatásfok oka, hogy a betegség genetikailag összetett, és erős immunválaszra van szükség a legyőzéséhez, éppen ezért nehéz hozzá védőoltást fejleszteni, írja a lap.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek