A szív betegségeiről tanácskoznak

Mintegy 1000 résztvevőt várnak a jubileumi, 25. Debreceni Kardiológiai Napokra. Az ország egyik legjelentősebb továbbképző kardiológiai eseményét március 11. és 14. között rendezik meg a Debreceni Egyetemen és a Kölcsey Központban.

A négynapos kongresszuson a szakma legkiválóbb képviselői, többek között a Debreceni Egyetem szakemberei tartanak előadásokat egyebek mellett az iszkémiás (a szívizom valamely területének elégtelen vérellátásából eredő) szívbetegségekről, a szívelégtelenségről, a legújabb terápiás lehetőségekről és műtéti beavatkozásokról. A rendezvény célja, hogy bemutassák a kardiológia azon területeinek aktualitásait, amelyek a legtöbb beteget érintik.

2020-at a Magyar Kardiológusok Társasága a „Szívelégtelenség évének” nyilvánította, ennek megfelelően, az iszkémiás szívbetegségek mellett, ezzel a témával is kiemelten foglalkozunk. Az utóbbi években jelentősen nőtt a szívelégtelenségben szenvedők száma, de a legújabb terápiákkal a betegség eredményesen kezelhető. Egy nemrég bevezetett gyógyszernek köszönhetően például elértük, hogy a betegek egy része a gyógyszer szedése mellett, lekerült a transzplantációs várólistáról – ismertette Csanádi Zoltán, a DE ÁOK Kardiológiai Intézet vezetője.

A tematikus szakmai programot ebben az évben is esetbemutatások színesítik. Az idei rendezvény különlegessége, hogy a szintén hagyományos, a kardiológiai képalkotásról rendezendő program részeként élőben közvetítenek egy katéteres aortabillenytű beültetést a Debreceni Egyetemen.

A szívkatéteres laborban végezzük a beavatkozást, amelyet a tanteremben ülők is láthatnak a közvetítésnek köszönhetően. A program különlegessége, hogy elkészítettük a beteg szívének másolatát 3D-s nyomtatással. A résztvevők ezen gyakorolhatják, „elvégezhetik” azt a beavatkozást, amelyet látnak – emelte ki Csanádi Zoltán.

Az idei kongresszus a Debreceni Kardiológiai Napok első negyedszázadát zárja le. Édes István és Czuriga István professzorok 1996-tól több mint 20 éven keresztül szervezték a rendezvényt, hogy a vezető hazai szakemberek közreműködésével a szívbetegek ellátásnak elsősorban a gyakorlati aktualitásait mutassák be. A tanácskozás története egyben a hazai kardiológia történetének is fontos része.

A szervezők a jubileumi, 25. kongresszusra ünnepi kiadvánnyal készülnek, amelyben az eddigi rendezvények részletes programja mellett, mintegy 200 fotó található. A kongresszust a DE ÁOK Kardiológiai Intézete rendezi a Debreceni Egyetem és a Magyar Kardiológusok Társaságának támogatásával.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: DOTE

Ajánlott cikkek