A szívtranszplantált beteg útja videón

A kisfilm bemutatja, mire számíthatnak a betegek attól kezdve, hogy megcsörren a telefonjuk és a koordinátor közli: rendelkezésre áll a beültetésre alkalmas szív.

hirdetés

Szívtranszplantált betegek is megszólalnak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai által indított Új szívben Ép lélek Program betegedukációs kisfilmjében. A folyamat ilyen részletes ismertetése komoly támogatás a felkészülésben, mert a beteg szemszögéből forgatott film segítségével már idejekorán bejuthatnak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika épületében azokba a terekbe – folyosókra, előkészítőkbe, műtőbe, osztályra, betegszobákba – ahova a transzplantáció kapcsán ténylegesen kerülnek majd, ez pedig önmagában csökkentheti a szorongást – magyarázza a program egyik kezdeményezője, dr. Assabiny Alexandra, a Semmelweis Egyetem Klinikájának kardiológus szakorvosjelöltje.   

Az új szívre várók és hozzátartozóik nemcsak az egyes állomásokról és az ott rájuk váró beavatkozásokról tájékozódhatnak előre az orvosi narráció segítségével, hanem az olyan, bennük felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak, mint hogy mire számítsanak a műtét utáni ébredésnél, vagy milyen érzés levegőt venni a lélegeztetőgép segítségével. A műtéten már átesett sorstársak saját szavaikkal mesélik el az út egyes állomásaihoz kapcsolódó gondolataikat, érzéseiket.

Így a beavatkozás előtt állók ráláthatnak arra, hogy a folyamatot kísérő lelki mozzanatok spektruma nagyon színes és tág, mi pedig igyekszünk azt hangsúlyozni, hogy ez a tág spektrum mind elfogadható – mondta dr. Assabiny Alexandra. A kisfilm júliusban, a Szív a szívért Alapítvány Szegedi Orvos-beteg Találkozóján került bemutatásra, és megtekinthető az Új Szívben Ép Lélek Program YouTube csatornáján, valamint a Klinika honlapján.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Semmelweis Egyetem

Ajánlott cikkek