Elindult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium projekt

A Semmelweis Egyetem vezetésével megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium, amelynek célja, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva, annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen.

hirdetés

Az öttagú  konzorcium – melynek  tagjai még a Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft., a Neumann Medical Kft., valamint a PHARMAHUNGARY 2000 Kft. –  összesen 5 670 176 720Ft összegű vissza nem térítendő, európai uniós támogatásban részesült. Az NKL Projekt szakmai vezetője dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A kiemelt társadalmi célú Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium Projekt (NKL Projekt) 2022. március 1. és 2026. február 28. között a Széchenyi Terv Plusz program keretein belül valósul meg. A NKL Projekt három kutatási pillérre épül, amelyek mindegyike alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy csökkentse a szív és érrendszeri megbetegedések számát, ezzel együtt ne csak a lakosság születéskor várható élettartama, hanem az egészségben eltöltött életévek száma is növekedjen. A projektben új kardiovaszkuláris egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programokat is kidolgoznak majd.  

Az NKL Projekt „klinikai-epidemiológiai” pillérének célja feltérképezni a COVID-19 fertőzés potenciális közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásait, multimodális klinikai- és részletes utánkövetéses eljárással. A pillér részeként a konzorciumi tagok szeretnék lezárni a BUDAPEST Upgrade CRT nemzetközi klinikai vizsgálatot, aminek eredményei alapján új szakmai irányelvek kidolgozására is sor kerül. Az „innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztési” pillér keretében többek között meglévő gyógyszerek újrapozícionálását végzi majd a konzorcium. Az „orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése” pillér célja új eszközök és – a hozzá kapcsolódó szoftverrel – a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt létrehozása.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Semmelweis Egyetem

Ajánlott cikkek