További cikkek a Kardiológia rovatból

Évente 30-40 ezerrel nő hazánkban a szívelégtelenségben szenvedők száma

Magyarországon közel 200 ezer ember él, akinél szívelégtelenséget diagnosztizáltak, és ez a szám évente 30-40 ezerrel nő. Ezen felül még számolni kell azzal a további 150-200 ezer beteggel, akik nem kerülnek diagnosztizálásra.

hirdetés

„Az elmúlt 40 év tapasztalata alapján azt látom, hogy a betegek sokszor nem értik, hogy miért alakulhatott ki náluk a betegség, hogy mi szerepel a zárójelentésben, vagy nem értik, hogy hogyan kell szedni a gyógyszereiket. A felvilágosításnak, tájékoztatásnak személyre szabottan kell történnie, ami segíti az előírt terápia betartását, a terápiahűséget" - mondta Bernáth Lukács Zsuzsa, a SZÍVSN országos Betegegyesület elnöke.

Úgy tapasztalom, hogy óriási az igény arra, hogy ’megfogjuk’ a betegek kezét és támogassuk őket információval. Mindez motivált abban, hogy a Városmajori Klinikán dolgozó kollégáimat, gyógytornászokat, mentálhigiénés szakembereket, dietetikusokat és diplomás ápolókat segítségül hívjam, és megalapítsuk a SZÍVSN országos Betegegyesületet. Rájöttem arra, hogy hatalmas tudás van a kollégáknál, amit azóta rendszeresen megosztunk a betegekkel és hozzátartozókkal előadások, beszélgetések keretében. A beszélgetések során szóba kerülhet például a gyógyszerek hatásmechanizmusa, vagy annak ismertetése, hogy mi történik, ha a beteg kihagyja a gyógyszerét, vagy mi történjen akkor, ha mellékhatásokat tapasztal” – tette hozzá Bernáth Lukács Zsuzsa.

A szívelégtelenség kezelése annál nehezebb, minél később diagnosztizálják a betegséget. Az a beteg, aki idejében kerül orvoshoz – először a háziorvoshoz, aki a betegség komolyságát látva kardiológushoz vagy kórházba utalhatja a beteget, ahol számos vizsgálat - teljes laborvizsgálat, speciális szívizomenzim vizsgálat, ultrahang, esetleg koronária CT vagy MR felvétel – készülhet a pontos diagnózis érdekében. Tehát az időben felismert betegség esetén sokkal jobban tudja kezelni a kardiológus a problémát és sokkal jobb eredményt tud elérni vele. A kezeletlen szívelégtelenségnek nagyon súlyos következményei lehetnek.

Bernáth Lukács Zsuzsa felhívta a figyelmet arra is, hogy a szívelégtelenség főleg az idősebb korosztályt érinti, a betegség előfordulása az életkor előrehaladtával nő, 65 év felett a népesség 10%-a szenved szívelégtelenségben. De azt tapasztaltuk, hogy a Covid-fertőzésen átesetteknél a fiatalabb generáció is érintett lehet, mert a vírus a szívizmot is képes megtámadni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Action Heller Consulting

SZÍVSN

Ajánlott cikkek