Milliárdos fejlesztés indult az országos kardiovaszkuláris intézetben

Magyarországon még nem elérhető kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozásokat vezet be a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet uniós, külföldi társintézetekkel együttműködve több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból.

    Az intézet szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az újszerű technológia elsajátításával és a szükséges eszközök, berendezések beszerzésével katéteres magzati szívbillentyű-beavatkozásokra és a krónikus tromboembóliás - vérrög okozta - pulmonális hipertónia (magas kisvérköri nyomás) komprehenzív, azaz sokrétű kezelésére nyílik lehetőség.

    A katéteres magzati szívbillentyű-beavatkozáskor speciális - ultrahangkontroll mellett bevezetett - ballonkatéterrel tágítják a billentyűt. A beavatkozással az újszülöttek mintegy negyven százalékánál megelőzhető a szívelégtelenség kialakulása és elkerülhető a szívműtét. A kritikus billentyűszűkületek méhen belüli felismerése és korai kezelése emellett jelentősen növeli az élettartamot és javítja az életminőséget - ismertették.
    A krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia gyógyítható betegség, Magyarországon azonban jelenleg csak gyógyszeres kezelés érhető el, amelytől nem várható végleges gyógyulás. A bevezetendő pulmonális endarterektómia (az artéria belső faláról sebészi úton eltávolítják a szűkületet okozó lerakódást) és ballonos pulmonális érplasztika - célzott gyógyszeres kezeléssel együtt - sokkal eredményesebb - írták.
    Hozzátették: ezek az eljárások széles körben elérhetők lesznek.
    Az intézet a Széchenyi 2020 "Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései" című pályázaton 100 százalékos támogatást nyert el. A projekt február 1-jén indult, és várhatóan 2022 végén zárul le - olvasható a közleményben.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek