További cikkek a Kardiológia rovatból

Negyven éve hajtották végre az első szívátültetést Bécsben

Az egyre jobb gyógyszereknek és kezelési lehetőségeknek köszönhetően a betegek egyre később érik el azt az állapotot, amikor már csak egy új szív segíthet.

hirdetés

Bő negyven éve, 1984. március 5-én hajtották végre az első sikeres szívátültetést Ausztriában a Bécsi Általános Kórház, az AKH Wien és a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien csapata. Az osztrák főváros azóta a világ egyik legnagyobb szívtranszplantációs központjává nőtte ki magát és Európa egyik legsikeresebb programját dolgozta ki. A folyamatos újításoknak és új technológiáknak köszönhetően jelentősen javult a transzplantált betegek életminősége is.

Azóta már több mint 1 700 ilyen beavatkozást végeztek, ami évi 40-50 transzplantációt jelent. A bécsi központban nemcsak helyieket látnak el, hanem egész Alsó-Ausztriából, Észak-Burgenlandból és Felső-Ausztria valamint Karintia egyes részeiből is ide irányítják a betegeket. De itt gondoznak minden kisgyermeket is, akinek új szívre van szüksége. Az egyre jobb gyógyszereknek és kezelési lehetőségeknek köszönhetően a betegek egyre később érik el azt az állapotot, amikor már csak egy új szív segíthet, így a transzplantáltak átlagéletkora jelenleg 50 év. 75 százalékuk férfi, 25 százalékuk nő. A legtöbben szívelégtelenség miatt szorulnak új szervre, de a vezető okok közé tartozik a koszorúér-betegség is. A betegeknek átlagosan 6-9 hónapot kell várniuk az új szervre, de ha az Eurotransplant sürgősségi listájának élére kerülnek, akár 10-14 napon belül kaphatnak donorszervet. A betegek egynegyede műszívet kap, ami további éveket adhat nekik és segít áthidalni a megfelelő donorszerv megtalálásáig tartó időt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hang.hu

Ajánlott cikkek