További cikkek a Kardiológia rovatból

Testmozgást helyettesítő gyógyszert fejlesztettek ki kutatók

A szakértők szerint az új gyógyszer akár a mozgásproblémákat okozó neurodegeneratív betegségek és szívelégtelenség ellen is hatásos lehet.

hirdetés

Testedzést helyettesítő kapszulát hoztak létre amerikai tudósok. Az SLU-PP-332 nevű készítmény a kísérletek során javította az egerek izomműködését, erőnlétét és állóképességét is anélkül, hogy az állatok a szokásosnál többet mozogtak volna. A szakértők szerint az új gyógyszer akár a mozgásproblémákat okozó neurodegeneratív betegségek és szívelégtelenség ellen is hatásos lehet.

A kutatók már régóta próbálnak megalkotni egy olyan „edzéshelyettesítő kapszulát”, amely legalább némelyik jótékony hatását képes előidézni, azonban sokáig úgy tűnt, hogy ezt a célt lehetetlen, vagy legalábbis túl bonyolult elérni. Most viszont sikerült előállítaniuk egy olyan készítményt, amely képes az ösztrogén-szerű receptorokat (ERR) működésbe hozni. Ezek a receptorok az izmok, a szív, valamint az agy szöveteiben is megtalálhatók és arról ismertek, hogy az anyagcseréért, immunitásért, fejlődésért, sejtnövekedésért és szaporodásért felelős géneket is szabályozzák. Az ERR-eket jellemzően a testmozgás aktivizálja és korábban ennek más módját nem is ismerték.

Az SLU-PP-332 hatására a kísérleti egerek testében több lett a fáradásnak ellenálló izomrost, ennek köszönhetően pedig akár 70 százalékkal tovább és 45 százalékkal messzebbre tudtak futni. A vizsgáltok továbbá azt is kimutatták, hogy azok a rágcsálók, amelyek egy hónapon keresztül napi kétszer kaptak a készítményből, tízszer kevesebb zsírt halmoztak fel a szervezetükben, pedig ugyanannyit ettek, mint korábban. A szer hatására az egerek anyagcseréje hasonlóan kezd el működni, mint amikor edzünk, vagyis a test elkezdi felhasználni a zsírsavakat, így az állatok fogyni kezdenek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

24.hu

Ajánlott cikkek