További cikkek a Kardiológia rovatból

Új amerikai szakmai irányelv a helyes vérnyomás-értékről

140/90 higanymilliméter (Hgmm) alatti (<140/90) vérnyomásértéket tekint célnak legújabb irányelvében az amerikai háziorvosok akadémiája, az AAFP (American Academy of Family Physicians). A szervezet a klinikai vizsgálatok áttekintését követően publikálta ajánlását a magas vérnyomásban szenvedő felnőttek megfelelő vérnyomáskezelési gyakorlatáról.

hirdetés

Az irányelv a magas vérnyomásban szenvedőkre vonatkozik, függetlenül attól, hogy van-e szív- és érrendszeri betegségük és a célszintre helyezi a hangsúlyt, nem a konkrét kezelésre. Az AAFP szakemberei azt javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteket csak a 140/90 célértékig kezeljék, csökkentve ezáltal a halálozási kockázatot.

Az ajánlás szerint megfontolandó, hogy a szívinfarktus kockázatának csökkentése érdekében érdemes-e tartani a korábban ajánlott 135/85 Hgmm-nél is alacsonyabb (<135/85) vérnyomáscélértéket, mert az egyértelmű bizonyítékok szerint ez az alacsonyabb vérnyomás a csekély további előnyök mellett nagyobb kockázatokat rejthet magában.

„Iránymutatásunk azért fontos, mert több, egymással versengő irányelv létezik, amelyek különböző ajánlásokat tartalmaznak a vérnyomáskezelési célértékekre – hangsúlyozza – dr. Sarah Coles, az Arizonai Egyetem Orvosi Főiskolájának docense, az irányelv kidolgozásával foglalkozó testület elnöke.

Dr. Neil Skolnik, a philadelphiai Temple University School of Medicine professzora is arra hívja fel a figyelmet videoüzenetében, hogy az ajánlott helyes vérnyomásszint beállításáról több szakmai ajánlás is létezik, így például az az Amerikai Kardiológiai Szövetségé (American Heart Association – AHA), amely a magasvérnyomás-betegségre vonatkozó irányelvében a 130/80 Hgmm érték alá (<130/80) történő csökkentést javasolja. Az AAFP új iránymutatását jelentős, általa is támogatandó változásnak tartja a korábbiakhoz képest. Az AAFP-vizsgálatok ugyanis azt igazolták, hogy a 140/90-nél alacsonyabb vérnyomáscél elérése nem járt számottevő halálozási csökkenéssel, miközben az alacsonyabb vérnyomáscélok elérése érdekében gyakran van szükség további gyógyszeres kezelésre újabb és újabb mellékhatásokkal.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor

Ajánlott cikkek