Kemény Dénes a dohányzás elleni kampány új "arca"

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz a „Ne szívj tovább!”, dohányzásellenes népegészségügyi kampány következő szakaszának „arca” – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön. A Népligeti Buszpályaudvaron tartott eseményen az is kiderült, hogy az ÁNTSZ már hétezer ellenőrzést végzett országszerte.

hirdetés

Szócska Miklós bejelentette: a 2012. január 1-jén hatályba lépett nemdohányzók védelméről szóló törvényhez kapcsolódó „Ne szívj tovább!” című kampánysorozat új fázisához érkezett. Az államtitkár hangsúlyozta, a kampány nem egyszerűen csak a figyelemfelkeltésről szól, hanem a népegészségügyi intézményrendszer átfogó cselekvését is jelenti egyben.

„Nem állunk meg ott, hogy elmondjuk: naponta hetvenen vesztik életüket a dohányzásnak köszönhető betegségekben, a célunk szervezett cselekvés, hogy segítsünk a társadalomnak megszabadulni ettől a szenvedélytől” – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, eddig már két és fél millió emberhez jutott el az üzenet, és úgy tűnik, hogy a társadalom elfogadta az új szabályokat. A türelmi időszak azt szolgálja, hogy az intézkedéseket megszokják az állampolgárok, az intézmények pedig felkészülhessenek a változásokra.

Szócska Miklós elmondta, hogy a pozitív üzenetek erősítése érdekében elindul a fellélegeztető kampány új fázisa is, amelynek Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz az „arca”, aki a törvényi változásokkal kapcsolatos televíziós reklámokban is szerepelni fog.

Dr. Kemény Dénes úgy nyilatkozott, eszébe sem jutott, hogy ne értsen egyet a kampány céljaival, hiszen alapvető dolognak tartja, hogy a passzív dohányzástól megóvjuk a nemdohányzókat.

A sajtótájékoztatón Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos ismertette a január 1-je óta eltelt időszak ÁNTSZ-ellenőrzéseinek eredményeit. Mint mondta, az elmúlt hat hétben több mint hétezer ellenőrzést végeztek munkatársai, ennek során azt tapasztalták, hogy többségében ismerik az új előírásokat az emberek és örömmel fogadták azokat. Azonban négyszáz körüli esetben hiányosságokat is feltártak az ellenőrök, ilyenkor a türelmi időre tekintettel figyelmeztetésben részesítették a mulasztót, illetve további ellenőrzéseket helyeztek kilátásba, amennyiben valaki következetesen szegte meg az előírásokat.

Szalayné Kotroczó Eszter, a Volánbusz Zrt. kommunikációs főmunkatársa a törvénymódosítás kapcsán elmondta, hogy január 1-től ötezer autóbusz-megállóhelyen szüntették meg a dohányzás lehetőségét, két budapesti pályaudvar teljesen füstmentes lett, a többi helyen pedig szabadtéri dohányzóhelyeket jelöltek ki.

Szerző:

PHARMINDEX Online