Kiemelt kutatóegyetemi címre törekszik a Debreceni Egyetem

hirdetés

Debrecen, 2012. szeptember 12., szerda (MTI) - Kiemelt kutatóegyetemi címre törekszik a Debreceni Egyetem (DE); az intézmény az idén első alkalommal került fel a felsőoktatási intézmények világranglistájára - jelentette be Fábián István, a DE rektora szerdán sajtótájékoztatón.


A DE az ELTE, a Szegedi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem mellett jutott be a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, top 700-as rangsorba - tette hozzá a professzor.
Az intézmény nemzetközi láthatóságának köszönhetően 67 ország több mint 3.300 külföldi hallgatója tanul a Debreceni Egyetemen, amely ezzel a számmal ebben a kategóriában vezeti a képzeletbeli hazai ranglistát - jegyezte meg Fábián István.


Elmondta azt is, hogy a QS cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát, amelyet hat szempont - többek között az oktatók és a hallgatók aránya, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, valamint a külföldi hallgatók és oktatók száma - alapján állítanak össze.


A Debreceni Egyetem az elkövetkező években - a folyamatosan és több elemében is romló feltételrendszer ellenére - a jelenlegi minőség és eredményesség fejlesztését tekinti elsődleges feladatának - hangsúlyozta Fábián István.


Kifejtette: ezzel összhangban a DE célja nem lehet kevesebb, mint a kiemelt kutatóegyetemmé válás annak érdekében, hogy az egyetem ezáltal is vonzóbb legyen a hallgatók számára, növelje regionális vezető szerepét és erősítse nemzetközi jelenlétét, kapcsolatrendszerét az Európai Unió intézményeivel, illetve eredményesen együttműködjön az unió kutatásért és innovációért felelős szervezeteivel.

Szerző:

PHARMINDEX Online